'Dolar Paraşütsüz Düşecek'

TAKİP ET

Necmettin Batırel, doların "paraşütsüz düşeceğini" ileri sürdü.

Türkiye gazetesindeki köşesinde kaleme aldığı "Doların ipi çekiliyor" başlıklı yazısında "Varlık Barışı" düzenlemesinin 2021 sonuna kadar uzatılması nedeniyle yurt dışından para girişinin hızlandığını ve yıl sonuna kadar yurt dışından 30 milyar dolara yakın paranın gireceğini belirten Necmettin Batırel, "11 Kasım Perşembe günü açıklanacak cari işlemler hesabının eylülde 1 milyar 420 milyon dolar fazla vermesi bekleniyor. Ağustos ayında da 10 ay aradan sonra ilk defa 528 milyon dolar fazla verilmişti. Son 2 ayda böylece 2 milyar dolara yakın döviz fazlamız olacak. 2021 yıl sonunda 17,9 milyar dolar cari açık öngörülüyor -ki geçen yıl bu rakam 36,7 milyar dolardı. Yani 1 yılda kasamızdan çıkan para %51 düşüşle 18,8 milyar dolar azalmış olacak" dedi.

"Bu çok önemli bir gelişme... Devletin döviz gideri ile döviz geliri arasındaki fark yarı yarıya kapanacak. Aynı tablo devam ederse 2022 sonunda cari açık diye bir problem kalmayacak" diyen Batırel, "Ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 93,4'e ulaştı. Yani yurt dışına sattığımız ürünlerden elde ettiğimiz dövizle, yurt dışından satın aldığımız malların %93’ünü öder hâle geldik. %100’e ulaştığımız anda olay bitecek. Kur riski ortadan kalkacak..." ifadelerini kullandı.

"Bugüne kadar dövize yatırım yaparak bankada 143 milyar dolar biriktiren tasarruf sahiplerinin önünde 13 ay süre var" diyen Batırel yazısında "Ya bu süre zarfında Türk lirasına geçip altın, hisse senedi, eurobond, tahvil, otomobil veya gayrimenkul gibi alanlara yönelecekler, ya da yıllarca biriktirdikleri servetlerinin mum gibi eridiğini görecekler. Acele eden kazançlı çıkacak. Zira "panik satışlar" başladı

ğı anda dolar paraşütsüz düşecek!.." ifadelerine yer verdi.

Dolar Paraşütsüz Düşecek