Dosya Haber | Rus Diktatörü Vladimir Putin'in Nazileri

TAKİP ET

Rus diktatörü Vladimir Putin'in faşist gençliği, Rus olmayan etnik grupları sistematik olarak hedef alıyor.

Ukrayna hükümetini "Nazilik" ile suçlayarak 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal girişimi başlatan Rusya diktatörü Vladimir Putin, küresel bir "anti faşist" konferans düzenleyeceklerini duyurdu. Ancak Putin, dünyada faşizm konusunda bir başka ülkeyi suçlayabilecek son lider olabilir.

Rusya'da "Putin gençliği" olarak bilinen gençlik grupları bulunuyor. Spartak Moskova futbol takımının taraftar grubu bunlardan biri. Faşizan eğilimleri olan bu gruplar sokak aralarında bulunan parklarda, basketbol ve futbol sahalarında gündüz vakti ve halkın içerisinde birbirlerine dövüş eğitimi, bıçak kullanma eğitimi veriyor, "Kara Kafa" olarak niteledikleri insanları gerekirse toplu taşıma araçlarını durdurarak darp ediyor, polis takibine dahi uğramıyorlar.

Rus Olmayan Herkes "Kara Kafa"

"Kara Kafa" olarak niteledikleri Kafkasya ya da Türkistan kökenli Türkleri sistematik olarak ve "eğlence amaçlı olarak" hedef alan bu gruplar; Türk cumhuriyetlerinden Rusya'ya gelen Kazak, Kırgız, Özbek ve Türkmenleri ikinci sınıf insan ve köle olarak görüyor, en düşük gelirli ve kötü işleri onlara yaptırıyor ve herhangi bir sosyal güvence olmaksızın, yani illegal olarak çalıştırıyorlar. Tüm bu yaşananlara ise Moskova rejimi ve rejimin başındaki Putin tarafından göz yumuluyor.

Yapılan bu saldırıların ve gösterilen ayrımcı tavrın rejim tarafından engellenmemesinin bir sonucu olarak Rusya'da insanların çoğu bu durumu kanıksamış durumda ve Türkleri ve Rus olmayan diğer etnik grupları ırkçılığa maruz bırakmak yaygın. Öyle ki Rusya'da faaliyet gösteren Levada Center'ın yaptığı anketin sonuçlarına göre Rus halkının yüzde 83'ü Ukrayna'yı Rusça konuşanlara soykırım uygulamakla, Ukrayna hükümetini Nazilikle suçlayan ve aynı anda Ukrayna'nın gerçek bir ülke olmadığını, Ukraynalıların gerçek bir millet olmadığını iddia eden Rus diktatörü Vladimir Putin'in eylemlerini onayladıklarını beyan ediyor.

Faşist Rus gruplardan birinin ırkçı sloganlar attıktan sonra Rus olmayanları hedef aldıkları bir kavga anının görüntüleri:
 
Putin'in faşistleri metroda bir "Kara Kafa"yı yakalıyor ve silahla vuruyor:
 
Rusya'da 1990'ların sonlarında hareketlenen Neo-Nazi dazlak çetelerinin ırkçı şiddet faaliyetleri, Putin'in 2000 yılında Rusya Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden sonra giderek hız kazandı.

Yükselen bu Nazi eğilimini kendi siyasi çıkarları için kullanan Putin, kâmil bir diktatör olmasının önünü açan bir yasayı bu iddia ile çıkardı. Söz konusu yasa, Rus liberallerinin "aşırılık karşıtı yasa" talebi üzerine hazırlanıp kabul edildi. Ancak söz konusu "aşırılık faaliyetlerinin" içine Putin'in Nazileri değil, Aleksey Navalnıy gibi muhaliflerin faaliyetleri giriyordu. Bu yasayı kullanan Putin Rus demokratlarına yönelik kovuşturmalar başlattı.

Moving Together Hareketi ve "Nashi"

Jo Adetunji'nin aktardığına göre başlattığı "kontrol edilen nasyonalizm" girişimiyle Putin, bu ırkçı grupları demokrat ve sol grupların koalisyon oluşturma çabasına karşı kendi bünyesine katmaya girişti. Postmodernist yayınlara karşı başlattıkları kampanyayla maruf olan Putin yanlısı gençlik yapılanması Moving Together'ın Rusya'nın en güçlü dazlak çetesi OB88'le iş birliğine gitmesi bunun ilk adımıydı. 2004'te Ukrayna Turuncu Devrimi'nin ardından iki grup arasındaki iş birliği genişletildi. Demokrasi talebiyle gerçekleştirilen protestoların Rusya'ya da sıçramasından endişe eden Putin, Moving Together hareketini "Nashi" adlı bir girişime dönüştürdü.

Nashi, olası bir demokrasi talepli isyana karşı hazırlığın bir parçasıydı ve yeraltı Neo-Nazi grupları ve benzer fikirleri taşıyan futbol çetelerini de içeriyordu. 2005 yılında Nashi grubu mensupları Putin karşıtı gençlik hareketlerine bir dizi saldırı yaptı. 4 sol protestocunun hastanelik olduğu saldırının ardından tutuklanan saldırganlar, Putin rejiminin gençlik örgütlerini yöneten Nikita Ivanov'un karakolu ziyaret etmesinin ardından serbest bırakıldı.

Olayın ardından "kontrol edilen nasyonalizm" girişimi yeniden yapılandırıldı ve Nashi, futbol çetelerinden uzaklaştırıldı ve radikal militanları Kremlin'e bağlı iki farklı yapılanma olan nasyonalist "Genç Rusya" ve göçmen karşıtı "Yerliler" grubuna geçti. Bunun ardından bu iki örgüt, Neo-Nazi gruplar ve Kremlin arasındaki köprü haline geldi.

Putin'in Neo-Nazilerinin İşledikleri Cinayetler

Leonid Ragozin'in aktardığına göre Putin yanlısı Neo-Nazi hareketlerinin 2008 yılı sonrasında hedefleri, Rus muhalif Aleksey Navalnıy grubu oldu. Navalnıy'ın nasyonalist gruplar tarafından hedef alınmasının ardından Kremlin, Russkii Obraz (RO) ile yakınlaştı. RO, Kremlin bağlantılarının da yardımıyla Navalnıy'ın Putin karşıtı koalisyonuna yakınlaşarak Neo-Nazi gruplardan uzaklaşan milliyetçilere saldırmaya başladı. Bunun ardından Russkii Obraz'a kamusal alana ve medyaya ayrıcalıklı erişim imkanı tanındı. 

Russkii Obraz liderleri, televizyon canlı yayınlarında devlet görevlileriyle tartışmalar yaptı ve iktidar partisi milletvekili olan Maksim Mishcenko ile açıkça iş birliği yaptı. Kremlin'le Nazilerin iş birliğinin en çıplak örneklerinden biri ise bir Neo-Nazi grubu olan Kolovrat'ın Russkii Obraz'ın düzenleyiciliğinde Moskova'nın Kremlin yakınlarındaki Bolotnaya Meydanı'nda bir konser vermesi oldu.

Kremlin için sorun, 2000'lerin ikinci yarısında Neo-Nazi dazlaklar tarafından işlenen yüzlerce ırkçı cinayeti destekleyen Russkii Obraz lideri Ilya Goryachev idi. Rejim, RO'nun bu cinayetlerin faillerini "vatansever kahramanlar" olarak nitelediği bir belgeseli yayımlamasına ses çıkarmadı. Fakat eski dazlak ve RO'nun kurucularından olan Nikita Tikhonov'un işlediği cinayeti görmezden gelemediler. Tikhonov, Rusya'da gündeme oturan bir dizi suikasyı gerçekleştiren BORN (Rus Nasyonalistleri Mücadele Teşkilatı) örgütünün lideriydi. Tikhonov, ünlü insan hakları avukatı Stanislav Markelov ve gazeteci Anastasia Baburova cinayetlerinden hüküm giydi. Ilya Goryachev de 2015 yılında birçok kişinin öldürülmesi emrini vermekten suçlu bulundu.

Neo-Naziler Putin Yanlısı Propaganda Faaliyetlerinde

Kremlin'in bazı Nazi liderleri içeri girdi ancak Russkii Obraz'ın "emektarları" Putin rejimine bağlı propaganda organlarında yükseldi. 2016 yılında ABD başkanlık seçimlerine müdahale  eden ve Avustralya'da Müslüman karşıtı nefreti körükleyen trol ağı İnternet Araştırma Ajansı için çalışan Anna Trigga ve Putin yanlısı Rus ırkçılarının önemli bir platformu olan Ridus sitesinin editöri Andrei Gulyutin bunlardan bazıları. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde de Rus Neo-Nazilerinin rolü bulunuyordu. Russkii Obraz'dan Aleksandr Matyushin 2014 yılında Ukrayna'nın doğusunda bulunan Donbass bölgesinde Rus destekli ayrılıkçı teröristlerin başlattığı isyana katıldı ve önde gelen saha komutanlarından biri olarak biliniyor. Matyushin bugün Rusların zulümlerine bir gerekçe olarak Ukrayna gerçekleştirmiş gibi gösterilen sahte bayrak operasyonları düzenliyor. 

Rus Neo-Nazilerinin diktatör Putin ile iş birlikleri sürüyor. Göreve gelişinden sonra hamleleriyle "kâmil bir diktatörya" inşa eden Putin için Naziler, ideal suç ortağı olma özelliği taşıyor.

putin nazileri diktatör putin diğer etnik grupları sistematik olarak hedef alan rus faşistleri