Döviz Rezervleri Tükenen Arjantin'de Kaos: Serbest Piyasada Kurlar Hızla Yükseliyor

TAKİP ET

Arjantin'de yüksek enflasyon, azalan döviz rezervleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle peso, dolar karşısında tarihi düşük seviyeye geriledi. Resmi kur 218,5'e, serbest piyasa kur ise 455,1'e kadar çıktı.

Arjantin’de yüksek enflasyon, azalan döviz rezervleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle peso, dolar karşısında tarihi düşük seviyeye geriledi. Resmi kur 218,5’e, serbest piyasa kur ise 455,1’e kadar çıktı.

Enflasyon yüzde 104’e yükseldi

Güney Amerika ülkesi Arjantin, dünyanın en yüksek enflasyonlarından birini yaşıyor. Tüketici enflasyonu eylül ayında beklenenden yüksek gelerek yıllık bazda yüzde 104’e ulaştı. Bu durum, pesonun devalüe edileceği ve Başkan Alberto Fernandez’in istifa edeceği yönündeki spekülasyonları artırdı. Ayrıca ekim ayında yapılacak seçimler de ülkede siyasi riskleri artırdı.

Döviz rezervleri tükendi

Arjantin Merkez Bankası’nın net uluslararası döviz rezervinin 679 milyon dolara kadar düştüğü belirtildi. Bu durum, ülkenin dış borç ödemelerini yapabilmesini zorlaştırıyor. Reuters haber ajansına göre ülkede cuma ve pazartesi günü tüm döviz ödemelerinin durdurulduğu iddia edildi.

Birden çok kur var

Arjantin’de uzun süredir devam eden ekonomik krizler nedeniyle birden çok döviz kuru uygulanıyor. Ülkede turistlere özel kur, soya üreticilerine özel kur, borsaya özel kur gibi farklı kurlar var. Ayrıca ülkede sıkı sermaye kontrolleri de bulunuyor. Ülkede 200 dolardan fazla döviz çekmenin yasak olması nedeniyle “mavi dolar” adı verilen ve resmi kurun 2 katı olan serbest piyasadan döviz alışverişi daha yoğun yapılıyor.

Türkiye’ye uyarı

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, Arjantin’deki ekonomik krizi hatırlatarak Türkiye’ye uyarılarda bulundu. Özcan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Türkiye’de döviz kuru tabelada 20 ama çarşıda 40 lira olabilir” dedi. Özcan, Türkiye’nin de Arjantin gibi yüksek enflasyon ve azalan döviz rezervleri ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

arjantin döviz rezervi döviz kurları serbest piyasa