Dövize Endeksleme Olanağından Mevduatların Yüzde 6,9'u Yararlanacak

TAKİP ET

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş "Mevcut durumda dolar kuruna endeksleme olanağından mevduatın ancak yüzde 6.9'u yararlanabilecek" dedi.

Dünya gazetesindeki köşesinde "Mevduatın ancak yüzde 6,9'u kur garantisi kapsamında" başlıklı köşe yazısında döviz kuruna endeksli Türk lirası mevduat uygulamasını değerlendiren ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, "Dolar kuruna endeksli TL mevduat uygulaması biraz ölü mü doğdu? Mevcut durumda dolar kuruna endeksleme olanağından mevduatın ancak yüzde 6.9'u yararlanabilecek. Vatandaş mevduat faizini 3 ayın ötesine uzatmadığı sürece dövize endeksleme söz konusu olmayacak" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası Politika Faizini düşük tutma takıntısı yüzünden katlandığımız akıl dışı sıkıntıları aktaran Aktaş, "Bankada hiç mevduatı olmayanlar, döviz artışından daha az faiz kazanan mevduat sahiplerinin eksiğini Hazine yoluyla kapatmış olacak" ifadelerini kullandı.

"Diyelim bu uygulama çok yerinde ve doğru. İyi de dolar 18'i aşana, euro 20'ye ulaşana kadar niye bekledik?" diyen Alattin Aktaş, vatandaşın bankadaki parasının vadesini uzatmaması ve en az 3 ayın üstüne çıkarmaması halinde AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "müjdelediği" "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" uygulamasının "ölü doğmuş olacağını" ifade etti.

Gerçek kişilerin bankalardaki mevduatlarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun ekim ayı verilerine göre 1,1 trilyon lira olduğunu belirten Aktaş, "Bu mevduatın 234.2 milyarı vadesiz tutuluyor. Mevduatın 154.2 milyarı bir aya kadar, 648.1 milyarı 1-3 ay arası, 44.5 milyarı 3-6 ay arası, 11.6 milyarı 6-12 ay arası, 20.5 milyarı da 12 aydan uzun vadeli. Şu durumda 1.1 trilyon liralık mevduatın yalnızca 3 aydan uzun vadeli tutulan 76.5 milyarı bu olanaktan yararlandırılmış olacak. Bu tutarın toplam mevduata oranı da yalnızca yüzde 6.9. Yani mevcut durumda mevduatın yüzde 93.1’i kapsam dışında kalıyor" ifadelerini kullandı.

Alaattin Aktaş'ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

recep Tayyip Erdoğan dövize endeksli mevduat kur dolar