Dövize Endeksli Mevduat: Halk Mevduat Sahiplerine Çalışacak

TAKİP ET

Ekonomist Memduh Bayraktaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "dövize endeksli mevduat" kararını değerlendirdi.

(Görsel: Twitter - @SilivrilikTweet) Ekonomist Memduh Bayraktaroğlu, YouTube kanalında yayımladığı "Erdoğan Ekonomideki Felaketi Erteledi Ama Daha da Büyüttü" başlıklı videoda AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "dövize endeksli mevduat" kararını değerlendirdi.

"Bu açıklamaların hiçbir yerinde istihdam yok. İstihdam olmadığı için üretim yok. Efendim ihracatı artıracaklarmış, cari açığı kapatacaklarmış. Harikulade bir şey... Cari açığın kapatılması demek, 20 yıldır ithalatla ayakta tuttuğunuz Türkiye iç pazarını, önüne geçtiğiniz enflasyonu patlatmaktan başka hiçbir işe yaramaz. Evet! Çünkü programın hiçbir yerinde tarım üreticisine destek yok. Kime destek var?

Eğer uygulanabilirse ki çok zor. Uygulandığı zaman da olağanüstü bir gelir adaletsizliğine tekrar sebep olacak, mevduat sahiplerine kurdan dolayı kayıplarını ödemek.

Yani diyelim ki yarın bankaya 10 bin lira para yatırdınız. O gün de dolar kuru 15 lira. Faizler düştü ya, banka da size yıllık yüzde 14 faiz veriyor. 10 bin liranız 11 bin 400 lira olacak bir yıl sonra. Eğer dolar o bir yıl içinde 15 lirada kalmışsa sorun yok! Ama 17, 18 lira olmuşsa devlet, banka değil devlet, yani millet, yani bankalarda mevduatı olmayanlar mevduat sahibine dolar artışı ile faizden elde edeceği gelir arasındaki farkı ödeyecek. 

Aynı köprüler gibi! Boğaz köprüleri gibi, alt üst geçit köprüler gibi, otobanlar gibi... Kime çalışacak sistem? Halk kime çalışacak, mevduat sahiplerine, yani para sahiplerine çalışacak..."
 

recep Tayyip Erdoğan dövize endeksli mevduat