Dünya Bankası Açıkladı: Türkiye Gıda Enflasyonunda İlk 10'da

TAKİP ET

Dünya Bankası'nın paylaştığı verilere göre Türkiye, gıda enflasyonunda dünyada ilk 10'da yer alıyor.

20 Haziran tarihli Dünya Bankası'nın "Gıda Güvenliği" raporuna göre, Türkiye dünyanın en yüksek 10. gıda enflasyonuna sahip ülkelerinden biri olarak yer aldı.

Rapora göre, Mayıs ayında Türkiye'de gıda fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 52 arttı. En yüksek gıda enflasyonu ise yıllık bazda yüzde 471 artışla Venezuela'da görüldü. Mayıs ayında en yüksek ikinci gıda enflasyonu yüzde 350 ile Lübnan'da kaydedilirken, Zimbabve yüzde 117 ile üçüncü sırada yer aldı.

Türkiye'nin yanı sıra Arjantin, İran, Surinam, Mısır, Lao ve Sierra Leone gibi ülkeler de en yüksek gıda enflasyonuna sahip olan ülkeler arasında yer aldı.

Rapora göre ayrıca, son 2 hafta içinde tarım ve tahıl endeksinin yüzde 4, buğday endeksinin yüzde 7, mısır endeksinin yüzde 3 ve pirinç endeksinin ise yüzde 2 arttığını gösterdi. Yıllık bazda ise mısır endeksi yüzde 20, buğday endeksi yüzde 3 düşerken, pirinç endeksinin son 1 yılda yüzde 10 arttığı belirtildi. Ayrıca, 5 Haziran itibarıyla 20 ülkenin 27 gıda ürününün ihracatını yasakladığı ve 10 ülkenin ise 14 ürünün ihracatını kısıtladığı ifade edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun verilerine göre, Mayıs ayında tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 0,04 artarak 53. ayında da yükseldi. Yıllık enflasyon ise yüzde 39,59'a geriledi. Enerji Araştırma ve Strateji Merkezi (ENAG) ise mayıs ayında tüketici fiyatlarının yüzde 7,35 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 109,01 olarak gerçekleştiğini açıklamıştı.

 

 

türkiye enflasyon gıda enflasyonu dünya bankası tüik enag