Dünyaca Ünlü Therion'dan Erlik Han'ın Anlatıldığı Türkçe Şarkı: Ruler of Tamag

TAKİP ET

Therion'dan Türkçe korolu single

Dünyaca ünlü senfonik metal müzik grubu Therion, Türk mitolojisindeki yeraltı Tanrısı Erlik Han'ın anlatıldığı bir şarkı yayımladı. 

Yazının koro bölümü Türkçe söylendi. 

Grubun Therion'un kurucu üyesi ve gitaristi Christopher Johnson Facebook'tan yaptığı paylaşımda şarkının ortaya çıkışını şöyle anlattı: 

 

Bir sonraki single'ın adı "Ruler of Tamag". Kısmen Thomas'ın başka bir sanatçı için yazdığı ancak kabul edilmeyen bir şarkıya dayanıyor. Orijinal kompozisyon süper bir Hollywood tınısına sahipti, ancak koro melodisinin muhteşem olduğunu ve bazı kalın, ağır gitarlarla renklendirilebileceğini düşündüm (bazıları muhtemelen Metallica'dan etkilendiğini söyleyecektir). Ayrıca koronun farklı bir versiyonunu da yaptım; vokal hatlarını korudum ve farklı bir küçültülmüş hava elde etmek için bazı temiz akorlar çaldım.

Sonra baltayı getirip şarkının geri kalanından kurtulmak zorunda kaldım. Therion için fazla tatlılardı. Bunun yerine doğuya özgü bazı şiirler yazdım. Rise of Sodom'un gizli sosunu yakalamaya çalışıyorum (tabii ki o şarkıya benzemeden). Daha sonra Bathory'nin Viking metal döneminden ilham alan bir giriş yazdım ve bu giriş daha sonra şarkıya şimdiye kadar yazdığım en güzel orkestral parçalardan birinin arka planı olarak geri döndü."

Therion'un en popüler şarkılarından birisi olan Rise of Sodom and Gomorrah şarkısının ortaya çıkışından bahseden  Johnson, şunları kaydetti:

"1997 yılında Alman televizyonunda bir Türk orkestrasının performansını izledikten sonra Sodom'u yazdım. Çalma şekilleri ve o muhteşem Orta Doğu havasını yakalamak için armoni yerine sıklıkla oktavlarla çalmaları beni büyüledi. Almanya'dan döndüğümde kafamda hala o tarz müzik vardı ve birdenbire kendi melodimi o tarzda duydum. Böylece eski Korg Wavestation klavyemle oturdum ve müziği aradım ve midi'yi daha da eski olan Macintosh SE'ye kaydettim ve en büyük hit şarkımız olacak şarkıyı birkaç ikili midi olarak kaydettim. Daha sonra onu tekrar çaldım ve yaylı melodilerin ve vokal fikirlerinin gösterisini çalmamaya çalışarak gitarla birlikte hareket ettim.

Bugün bulunduğumuz yere geri dönelim. Tamag Hükümdarı'nın Türk mitolojisindeki Yeraltı Hükümdarı Erlik'i konu alan sözleri ve ilk şarkı sözlerimizi bu kültürel alanda yapmak bana açık bir şekilde Türkçe kullanma fikrini verdi. Ayrıca uluslararası rock müzikte alışılmadık bir dili yeniden denemenin zamanının geldiğini hissetti. Therion'un bu dili kullanan, Türk olmayan (veya Türk üyeye sahip) tek metal grubu olması beni şaşırtmaz. Ya da en azından köklü tek metal grubu.

Bunu profesyonelce yapabilmek için, artık var olmayan Türk senfonik metal grubu Almora'dan Soner Canözer'le iletişime geçtim (hatta hafızası keskin olanlar, onunla iletişime geçmek için Facebook aracılığıyla yardım istediğimi hatırlayabilir). Harika bir iş çıkardı ve sadece şarkı sözlerinin bazı kısımlarının çevrilmesine/yeniden yazılmasına yardımcı olmadı, aynı zamanda benim için MUHTEŞEM sese sahip bir Türkçe bas korosu oluşturdu ve tüm kayıtla ilgilendi. Onların kısmını duyduğumda ürperiyorum! Ayrıca bana, benim isteğim üzerine klasik soprano ile geleneksel Türk halk şarkılarını harmanlayan harika bir soprano da buldu.

Türkçeyi bilmeyen birçok insanın bunun Arapça gibi kulağa biraz sert gelen bir dil olduğuna inandığından şüpheleniyorum. Sizi temin ederim ki öyle değil. Aslında çok güzel bir melodik dildir ve şarkı söylemeye son derece uygundur. Bunu zaten biliyordum ama yine de sonuçlardan düşündüğümden daha fazla memnun oldum. Gerçek şu ki o kadar mutluyum ki gelecekte bir şarkımda mutlaka tekrar Türkçe kullanacağım.

Henüz Therion'un yeni şarkısı olmayacak ama bu arada metal müzikte Türkçenin kulağa ne kadar harika geldiğini bir dinleyin:

 

 

Şarkının sözleri ise şöyle: 

 

In ancient of times through a rhythm divine
The God of creation would bring
The birth of his son, wrapped in power and strong
Whose name every legend will sing
A wielder of dreams Erlik han came to be
His wisdom would revel in pride
And thus he was cast down where fire shall last
Forever consuming our minds

Karaş Han! Karaş Han!
Karanlığın hükümdarı
Çıngay Han! Çıngay Han! (Ey Kara Yer'in Dokuz Oğulları!)
Kargaşanın ulu hanı (Başlatın dünyanın kadim zamanını)

You're destined to rule over judgement and doom
Inferno of Tamag inside
Where sinners do bleed, damned to always receive
And summon the tears that they've cried
Descending through hate, human hearts to create
Such evil those spirits unleashed
Your blackest of eyes greet their blood-sacrifice
As prince of thy darkness supreme

Yere inerken Maytere
Sustur onun fermanını!
Yerin dokuz kat dibinde
Son bulsun tutsaklığın!

In ancient of times through a rhythm divine
The God of creation would bring
The birth of his son, wrapped in power and strong
Whose name every legend will sing
A wielder of dreams Erlik han came to be
His wisdom would revel in pride
And thus he was cast down where fire shall last
Forever consuming our minds

therion erlik han ruler of tamag tamu hükümdarı tamu erlik christopher johnson