Dünyada Gözler Eriyen Lirada: "Çok Karanlık ve Uzun Bir Pazartesi Olacak"

TAKİP ET

Gece yarısı kararnameleriyle Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasının ve İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılındığının duyurulmasının ardından çakılan Türk Lirası birçok uluslararası medya kuruluşunun gündeminde.

Gece yarısı kararnamelerinin kamuoyunda yarattığı güven kaybının sonuçları piyasalara doğrudan yansıdı. Liradaki değer kayıpları yüzde 16'ları bulurken dünyanın önde gelen finans gazetelerinin gözü Lira'daki değer kaybında.

Financial Times haberi: “Naci Ağbal’ın görevden alınmasıyla birlikte Türk Lirası yüzde 14 değer kaybetti ve para politikaları konusunda kaygılar arttı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Lirası’nın en düşük seviyesinden yukarı çekmeye çalışan kilit güç olarak bilinen merkez bankası başkanını görevden alması ile Türk Lirası yüzde 14’lere varan değer kaybı yaşadı” şeklinde yayınladı.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın yayınladığı ekonomi analizlerinde, Erdoğan'ın Ağbal'ı görevden almasının ardından Türk Lirası'nın dibi gördüğü, 2019 başından beri üçüncü defa merkez bankası başkanı değiştiren Erdoğan'ın piyasalardaki istikrarsızlaştırıcı hamlelerinin pazar ekonomisine ciddi zarar vereceği belirtiliyor. Reuters'a konuşan ve ismi belirtilmeyen bir Türk fon yöneticisi "Çok karanlık ve uzun bir pazartesi olacak”

ABD merkezli Bloomberg de Türk lirasının değer kaybını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ağbal’ı görevden almasının ardından yaşadığını yazdı.

Bloomberg, “Merkez Bankası’nın itibarını yeniden kurmaya çalışan Ağbal’ın görevden alınması ülkenin bir kez daha dibi görme yoluna gireceği konusunda endişeleri artırdı. Ağbal’ın hamleleri yatırımın Türk pazarına girmesi sağlamıştı” yorumunu yaptı.

Bloomberg’e konuşan ve ismini açıklamayan bir yetkili, “Piyasalar açıldıkça yatırımcı TL satma yarışına girdi” yorumunu yaptı.

 

 

çok karanlık ve uzun bir pazartesi olacak tl lira değer kaybı