Dünyadan ve Türk Dünyasından Ülkemizde Gelen Yardımlar

TAKİP ET

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve saat 13.24'te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depreme tüm dünyadan ve Türk Dünyasından yardımlar geldi.

6 Şubat'ta sabaha karşı saat 04.17'de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve saat 13.24'te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 10 ilde etkili olan depremler sonucunda 6 binden fazla bina yıkıldı, binlerce kişi hayatını kaybetti.

Türkiye'yi derinden sarsan depremin ardından tüm illerdeki tütün kamu kuruluşları, STK'lar, siyasi partiler, spor kulüpleri ve vatandaşlar seferber oldu. Depremin ilk dakikalarından itibaren binlerce kişi, arama kurtarma çalışmalarına katılmak için yola çıktı. 10 ili vuran depremdeki çalışmalara destek olmak için yurt dışından da onlarca arama kurtarma ekibi Türkiye'ye geldi. 

Macaristan

Macar Haber Ajansı (MTI), Macaristan Ulusal Afet Yönetimi Genel Mürdürlüğüne bağlı 55 kişilik arama kurtarma ekibinin depremzedelere yardım etmek için Türkiye'ye gönderilidiğini açıkladı.

Depremin başından itibaren büyük bir özveriyle çalışan Macar arama kurtarma ekibinden bir personelin röportajı sırasında, duygusal anlar yaşandı.

Uygur Türkleri

Dünya Uygur Kurultayı öncülüğünde dünyanın çeşitli bölgelerindeki Uygur STK'leri çevrimiçi olarak seferberlik toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'de meydana gelen depremlerin açtığa yaraya nelerin yapılabileceği görüşüldü. Bir milyona yakın bağışın toplanmasının ardından, bölgeye arama kurtarma ekibinin gönderilmesine karar verildi. 

Depremzedeler için kan bağışı düzenleyen Uygurlar, deprem bölgesinde Uygur ekmeği ve Uygur pilavı dağıttı. 

Kırım Tatarları

Depremin ardından, dünyanın birçok yerindeki Kırım Tatar derneklerinde yardım organizasyonları düzenlendi. Londra Kırım Tatar Derneği tarafından toplanan malzemeler 2 uçakla Türkiye'ye gönderildi. Polatlı Kırım Derneği'de depremden etkilenenlere göndermek için erzak ve para topladı.

Polonya

Türkiye'nin uluslararası yardım çağrısına en erken geri dönüş yapan ülkelerden biri olan Polonya, "HUSAR" isimli 76 kişilik ekibi aram kurtarma ekibini ülkemize gönderdi. HUSAR ekibinin dışında 5 paramedik, 8 arama kurtarma köpeği ve 20 ton araç gereçle Türkiye'ye gelen Lehler, şimdiye kadar 11 kişiyi enkazdan sağ olarak çıkardı. 

Yunanistan

1999 depreminde olduğu gibi bu depremler sonrasında da ilk yardım eden ülkelerin başında gelen Yunanistan, Türkiye'nin acısına ortak oldu. Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimine (EMAK) bağlı arama kurtarma uzmanı 21 itfaiyeci, 2 doktor, 3 acil yardım sağlık personeli, 2 arama kurtarma köpeğinden oluşan ekip deprem bölgelerinde çalışmalarına devam ediyor. 

Kosova

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Türkiye'deki uluslararası insani yardım operasyonuna destek amacıyla Kosova Güvenlik Gücü Birliği'nin gönderilmesine ilişkin kararı onaylamıştı. Kararın ardından deprem bölgesine gelen 30 kişilik askerli bir birlik, Türkiye'deki arama kurtarma çalışmalarına başladı. 

Kosova devletinin resmi yardımının dışında, ülkenin Prizren şehrindeki bir camide, namaz çıkışında kadınlar kendi arasında para topladı. Depremzedeler için toplanan yardımda 2.221.75€, 100 ₺, iki çift altın küpe, bir altın lira topladı.

Azerbaycan

Türkiye'nin her zaman zor anlarında devlet ve millet olarak yanında olan kardeş Azerbaycan, yaşanan depremlerden sonra yardıma koşan ilk devlet oldu. Azerbaycan ilk etapta 420, daha sonrasında ise 277 kişilik bir ekibi deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmaları için Türkiye'ye gönderdi. 

Arama kurtarma ekibinin dışında, Azerbaycan halkı tarafından düzenlenen yardım kampanyaları iki ülke arasında kardeşliği bir kez daha gözler önüde serdi.

İlk fotoğraftaki Türkiye için yardım malzemeleri taşıyan aracın sahibi Azerbaycan Türkü kardeşimizin yaşadığı ev.

İsrail

İsrail, 1999 yılındaki Gölcük depreminde olduğu gibi Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında da yardım gönderen ilk ülkerden birisi oldu. İsrail hükümetinin talimatıyla 420 kişiden oluşan, aralarında arama kurtarma ve sağlık personelinin de bulunduğu ekip, Türkiye'ye gelerek enkazdaki çalışmalara katıldı.

Azerbaycan'dan sonra en büyük ikinci arama kurtarma ekibi olan İsrail, bölgede bir de sahra hastanesi kurmayı planlıyor. 

Kırgızistan

Kardeş Kırgızistan, devleti ve milletiyle Türkiye için seferber oldu. Ülkede, Türkiye için yardım kampayası başlatıldı. Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı yetkililerinin ve çalışanlarının bir günlük kazançlarını Türkiye'deki depremzedeler için düzenlenen yardım kampanyasına bağışladığı aktarıldı.

Ayrıca, kardeş Kırgızistan deprem bölgelerindeki arama kurtarma çalışmalarına katılması için 63 kişilik bir ekibi de Türkiye gönderdi. 

İspanya

İspanya, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından askeri uçakla afet bölgesine 90 kişilik bir kurtarma ve ilkyardım ekibi gönderdi. Ayrıca bölgede sahra hastanesi kurulması için çalışmalara başlayan İspanyollar, bu iş için de 70 kişilik bir ekip gönderdi.

70 kişilik ekipte 40'tan fazla sağlık görevlisi, 10'dan fazla lojistik yardım uzmanı bulunduğu ve sahra hastanesinin günde 150-200 hastaya bakabilecek, ameliyat yapabilecek ve 20 kişiyi yatılı olarak ağırlayabilecek bir donanıma sahip olduğu kaydedildi.

Buna ek olarak Juan Carlos I ve Galicia adlı içerisinde 500 deniz subayının bulunduğu iki askeri gemiyle, bunlara destek olacak Blas dı Lezo fırkateyni ve lojistik destek gemisi Cantabria da gönderildi.

Özbekistan

Kardeş Özbekistan, yaşanan depremin ilk anından itibaren Türkiye'nin yanında oldu. Özbekistan Cumhurbaşkanılığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in talimatıyla 171 kişilik kurtarma ekibi, özel araç ve ekipman ile insani yardım malzemeleri deprem bölgesine gönderildi. 

Büyük özveriyle kurtarma çalışmalarına devam eden Özbekler, şu ana kadar 13 kişiyi enkaz altından kurtardı. 

Meksika

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un talimatıyla 150 kişilik arama ve kurtarma ekibi Türkiye'ye gönderildi. Meksika Dışişleri Bakanı Avrupa Dairesi Genel Müdürü Bernardo Aguilar Calvo, "Türkiye'deki kardeşlerimize yardım etmek amacıyla savunma bakanlığına bağlı 93 eleman, deniz kuvvetlerinden 37 kişi, kızılhaç personelinden 15 kişi meksika hava kuvvetlerine ait bir uçakla gönderiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Ekipte arama kurtarma çalışmalarındaki başarılarıyla dünyaca ünlü 16 özel eğitimli köpek de bulunuyor.

Ukrayna

Kahramanamaraş'ta gerçekleşen depremlerin ardından Ukraya'da harekete geçti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, "Ukraynalı kurtarıcılar, depremlerin ardından kurtarma operasyonunu desteklemek için Türkiye'ye gitti. Umarım mümkün olduğu kadar çok insanın hayatını kurtarmak mümkün olur." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Acil Servisinden yapılan yazılı açıklamada, 100 kişiden oluşan deneyimli bir arama kurtarma ekibinin yanı sıra arama köpeklerinin de deprem bölgesine gönderileceği belirtildi.

Kazakistan

Kardeş Kazakistan, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in talimatıyla arama kurtarma uzmanları, sağlık çalışanları ve 3 özel eğitimli köpeğin yer aldığı 101 kişiden oluşan ekip, deprem bölgesine gönderildi. 

Ülkenin birçok sembol noktasına "Biz beraberiz" sloganıyla Türk bayrakları asılan Kazakistan'da, büyük bir yardım kampanyası da başlatıldı. Toplanan bağışlar neticesinde, şimdiye kadar 100'den fazla geleneksel Türk çadırı satın alınarak Türkiye'ye gönderildi. 

Irak Türkleri

Kerkük'teki Türkmenler de Türkiye'ye gönderilmesi için erzak topladı. Türkmen gazeteci Mustafa Kemal Yılmaz "Türkiye en zor günümüzde yanımızda durmuştu, şimdi kardeşin yanında durma sırası bizde." ifadelerini kullandı. Gönderilen yardımları taşıyan tırın önünde "Kavim kardaş yanındayız" ifadeleri yer aldı.

 

 

Macaristan Yardım deprem Antakya Yurt dışı Uygur Türkleri Doğu Türkistan Kırım Tatarları Tatar Kırım Polonya Lehler HUSAR Yunanistan EMAK Kosova priştine Azerbaycan Kardeş Azerbaycan İspanya Kırgızistan Kardeş Kıgızistan Özbekistan Ülke ülke Türkiyeye yar