Ekmek Fiyatı 4 TL'ye Çıkıyor

TAKİP ET

Maliyet artışları nedeniyle fırıncılar kepenk kapatmaya hazırlanıyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın baskısı altındaki Merkez Bankası'nın öngörülemez kararlarıyla birlikte Türk lirasında yaşanan müthiş değer kaybı nedeniyle hemen her kalemde korkunç zamlar gelmeye devam ediyor.

Ekmek üretiminde en büyük belirleyici olan un fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle fırıncılar ekmek fiyatının yükseltilmesini talep ediyor. Eğer zam gelmezse 10 gün içerisinde kepenk kapatmak zorunda kalacaklarını açıklayan Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, 50 kiloluk unun çuvalının iki hafta içinde 200 liradan 360 liraya yükseldiğini belirtti.

Talepler Kılıçdaroğlu'na Yöneldi

"Pazar günü için 305 TL'ye un aldık, pazartesi için 360 TL istediler" diye konuşan Kolivar, "Bize doğalgaz ve suyu belediyeler veriyor. Ruhsatlı fırınlarda bunları en azından indirimli verin. Mesela bizde sanayi tipi doğalgaz yerine ev tipi yapın. Ruhsatsız fırınlara da doğalgaz ve su vermeyin. Çünkü onlar hem kaçak hem de kayıtdışı işçi çalıştırarak zaten maliyetini düşürüyor ve haksız rekabete neden oluyor. Bunlara belediyenin dur demesi gerekiyor ama tüm taleplerime rağmen ruhsatsız fırınlar konusunda belediye bize yardımcı olmuyor" ifadelerini kullandı.

Kolivar, "Kemal Kılıçdaroğlu herkesle kucaklaşacağız diyor. Biz de diyoruz ki ruhsatsız fırınlara karşı sadece kanunu uygulasın belediyeler yeterli. Böyle giderse işini düzgün ve kanuna uygun yapan fırınlar üretim yapamayacak" dedi.

(Grafik Sözcü'den alınmıştır.)

Kâr Edelim Demiyoruz, Fırınlarımız Ayakta Kalsın

"Haftada bir hammaddemize, elektriğe, kiralara, poşete, kağıda, tuza, mayaya zam yapılırken bizim fiyatlar yerinde saydı. Sesimizi hiç çıkartmadık ki ülke zor durumda diye" diyen Kolivar, "Ekmeğe acil bir çözüm bulalım. Biz kâr edelim demiyoruz, ortak karar alalım. Fırınlarımız ayakta dursun. Ruhsatlı ve üretim izni olan fırınlar için günlük un, maya, tuz, işçinin parası, doğalgaz, elektrik ve suda acil çözüm bulunması gerekiyor" diye konuştu.

Birçok fırının un alamamaya başladığını belirten Kolivar, bugün itibarıyla İstanbul'da bazı fırınların ekmeği 3-4 liradan satmaya başlayacaklarını duyurdu.

Ekmek Fiyatı 4 TL'ye Çıkacak un fiyatları kar edelim demiyoruz ayakta kalalım yeter fırınlarımız kalsın