Ekonomi Yazarı İbrahim Kahveci'den Faiz İndirimi Yorumu: Erken Seçim Yolda

TAKİP ET

Ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının erken seçimin habercisi olduğunu ifade etti.

Halk TV ekranlarında yayımlanan Neden Sonuç programında Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını değerlendiren ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, "En önemli değişim kurda oldu. Dolar-TL kurunda sert bir yükseliş oldu. 8,65'ten 8,80'e çıktı. Bu rekordur" dedi.

Merkez Bankası'nın kararı ile birlikte baz etkisi nedeniyle manşet enflasyonun gerileme görülebileceğini belirten Kahveci, "Buna rağmen niye Merkez Bankası niye alelacele faiz indirdi?" diye sordu. Bu kararın siyasi olduğunu belirten Kahveci, "Ama siyasi derken burda mesele şu. Bir balon oluşturuldu 2020'nin başında. Bir yalancı bahar oluşturdu. Bu yalancı baharı oluşturmak için de üç kuruşluk bir kazanç sağlıyorsun ama sonra 30 kuruş maliyet ödüyorsun" dedi.

Kahveci'nin değerlendirmeleri şöyle:

"Biz iki ay daha niye bekleyemedik? Kritik soru bu. Bütün dünya, Türk piyasasında yatırım yapan Japon ev kadınları bile Merkez Bankası'nın kasım-aralık ayında faiz indirimi beklerken alelacele faiz indirildi. Bunun tek bir olasılığı var: Seçim. Bence dün Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararıyla seçim startı verildi. Alelacele şu anda faiz indirimine başladıysalar muhtemelen yaptıkları SWAP anlaşmalarıyla gelen dövizi satabilirler. 128 milyar doların bir benzerini bu sefer 28 milyar dolar olarak bu sefer yaşayabiliriz. Piyasaya döviz satabilirler dövizi tutmak için.

Bu faiz indirimiyle balon 2022'nin başına kadar sürer. Kredi genişlemesiyle, insanlar yüksek enflasyondan şikayet ederler ama daha çok etkili olan işsizlik ve ekonomik durgunluktur. Ekonomik durgunluk mu seçimde daha etkili, yüksek enflasyon mu? Bir canlılık var ama yüksek enflasyon var, o daha az etkili seçmen üzerinde. Seçmen üzerinde işsizlik daha etkili. 

Balon yaratıyorsun şu an alelacele, bu benim aklıma tek ihtimali getiriyor: Seçim. Sayın Erdoğan'ın ABD dönüşü uçakta verdiği mesajlar da bununla ilgiliydi. Dün seçim startı verildi Türkiye'de. Merkez Bankası alelacele faiz indirimine başladıysa demek ki faiz indirimleri devam edecek. Bu durumda yalancı bahar ne zaman zirvesini yapar? 2022'nin ortalarında bahar ve yaz aylarında yapar. Sonbaharda ise fatura ödemeye geleceğiz tekrar... Merkez Bankası alelacele bir faiz kararı verdiyse anlayın ki 2022'nin sonbaharında seçim var."

Ekonomi Yazarı İbrahim Kahveci'den Faiz İndirimi Yorumu Erken Seçim Yolda