Ekonominin Kitabı: Bir Salatalık 5 Lira 13 Kuruş

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'sinde bir tek salatalık 5 lira 13 kuruştan satılıyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bilim ve akıl dışı yönetiminde Türkiye ekonomisi tarihinin en derin buhranlarından biri ile karşı karşıya. "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur" teorisini yasal olarak bağımsız olmasına karşın de facto olarak kontrol altına aldığı Merkez Bankası ile bir "deneye" tabi tutan Erdoğan, faiz indirimlerine gitti.

Arka arkaya yapılan faiz indirimleriyle birlikte Türk lirasında yaşanan korkunç değer kayıpları, beraberinde daha korkunç bir enflasyon canavarını getirdi. Güvenilirliği tartışmalı olan TÜİK'in rakamlarına göre bile enflasyon Ocak ayında 2002 seviyesine yaklaşarak yüzde 48,69'a ulaştı.  ENAGrup rakamlarına göre ise Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 114'ü aştı. 

TÜİK: Enflasyon Yüzde 48,69


Vatandaşlar ise temel yaşam maddelerine bile ulaşmakta zorlanıyor. Ankara Yenimahalle Suadiye Pazarı'nda domatesin kilosu 20 liradan, patlıcanın kilosu 30 liradan, kabağın kilosu 20 liradan, sivri biberin kilosu 15 liradan, marulun tanesi 8 liradan, havuçun kilosu 7 liradan, limonun kilosu ise 15 liradan satılıyor.

Salatalığın tanesi 5 lira 13 kuruştan, patlıcanın tanesi 5 lira 25 kuruştan, domatesin tanesi 2 lira 63 kuruştan, biberin tanesi 2 liradan satılıyor.







patlıcan salatalık biber zam fiyat ekonominin kitabı