Ekonomist Mustafa Sönmez: Merkez Bankası ve Kamu Bankaları Yeniden Ankara'ya Taşınmalı

TAKİP ET

Ekonomist Mustafa Sönmez, Marmara depremi riski göz önüne alınarak Merkez Bankası ve kamu bankalarının yeniden Ankara'ya taşınması gerektiğini savundu. Sönmez, İstanbul'daki stratejik kuruluşların deprem riski düşük bölgelere çekilmesi gerektiğini de vurguladı.

Ekonomist Mustafa Sönmez, Marmara depremi riski göz önüne alınarak Merkez Bankası ve kamu bankalarının yeniden Ankara'ya taşınması gerektiğini savundu. Sönmez, İstanbul'daki stratejik kuruluşların deprem riski düşük bölgelere çekilmesi gerektiğini de vurguladı. Ayrıca, Atatürk Havalimanı'nın hemen faaliyete geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Sönmez, Millet İttifakı'nın yeni bir program hazırlaması gerektiğini ve deprem riskine odaklanması gerektiğini söyledi. Önümüzdeki 5 yılın stratejisinin, 11 deprem ilinin yeniden inşası ve Marmara Depremi'ne karşı İstanbul ve çevre illerinin depreme hazırlanması üzerine bina edilmesi gerektiğini belirtti. Bu stratejinin ancak kamu müdahaleciliği ile mümkün olduğunu ve radikal bir kamuculuğa geçişin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Sönmez, deprem odaklı politikaların oluşturulması gerektiğini ve bu politikaların 5 yıllık bir savunma stratejisi olarak bütçeye yük olacağını ancak bu yükün, KÖİ sözleşmelerinin iptali, dış borçların ertelenmesi ve yüklü kaynak temini için doğru bir gerekçe olacağını belirtti.

Mustafa Sönmez'in açıklamaları şu şekilde:

"Altılı Masa ya da millet ittifakının kamuoyuna açıkladığı son programı geri çekip yaşanan deprem ve yaklaşan Marmara Depremi odaklı olarak yeniden kaleme alması gerekir. İki günde her şeyi unutmaya teşneyiz büyüme, enflasyon, cari denge dertlerinden önce CAN güvenliği, risk azaltma...

Önümüzdeki 5 yılın stratejisi 11 deprem ilinin yeniden inşası ve Marmara Depremine karşı İstanbul ve çevre illeri depreme hazırlama üstüne bina edilmelidir. Bu ancak kamu müdahaleciliği ile mümkün. Dolayısıyla radikal bir kamuculuğa geçiş, CAN ve mal güvenliği açısından kaçınılmaz.

5 yıllık depreme karşı savunma stratejisi, bütçeye yük KÖİ sözleşmelerinin iptali, dış borçların ertelenmesi için makul bir mazeret, Dünya Bankası, EBRD, AB kuruluşlarından yüklü kaynak temini için de doğru bir gerekçe olacaktır. Tüm alt politikalar, deprem odaklı düzenlenmelidir."

istanbul depremi marmara depremi mustafa sönmez merkez bankası atatürk havalimanı Ankara Büyükşehir Belediyesi kamu bankaları