Enerji Bakanı: İran'a Herhangi Bir Borcumuz Yok

TAKİP ET

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji krizine ilişkin açıklama yaptı.

İran'ın gaz arzını durdurmasıyla birlikte Türkiye, kara kışın ortasında çok ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıya kaldı. 50 bini aşkın fabrika sanayiye verilen doğal gazda kesintisi nedeniyle üretimi durdurmak zorunda kaldı. 

Enerji krizine ilişkin açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türk heyetinin İran'a giderek görüşmelerde bulunduğunu belirterek "Karşı tarafa da bunu ilettik. Ülkemizin içinde bulunduğu yoğun kış şartları itibariyle. Benzer hava koşulları İran'ın batı tarafında da mevcut. Orada da çok ciddi gaz tüketiminin olduğu bir dönem" dedi.

"İran'a Herhangi Bir Borcumuz Söz Konusu Değil"

BOTAŞ'ın borcu nedeniyle İran'ın gaz arzını durdurduğu iddialarını yalanlayan Dönmez, "Kesinlikle doğru değil. İran'a herhangi bir borcumuz söz konusu değil. Sözleşmemizde yazan şartlara göre, basınç değeri ve sevk miktarına ilişkin tedarikçinin birtakım yükümlülükleri var. Geçmişte buna benzer sorunlar yaşanmıştı. Biz sözleşmeden kaynaklanan hak ve yükümlülükleri karşı tarafa aktardık" diye konuştu.

İran tarafının gaz arzını 10 gün içinde yeniden başlatacağını bildirdiğini belirten Dönmez, "Biz de mümkün mertebe bunu kısaltması konusunda uyarılarımızı da yaptık. İnşallah öyle bir durum söz konusu olmaz. Şu anda eldeki verilere ve bizdeki bilgilere bağlı olarak bunu ifade ediyorum" dedi.

"Geçmiş Yıllarda Olmayan Bir Tüketim Söz Konusu"

"Kışa depolarımız dolu girdik" diyen Dönmez, "Kış aylarının başlamasıyla bütün ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de depolardan bir miktar kullanılmaya başlandı. Kış çıkıncaya kadar onun bir üretim planı vardır. O planlamada herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Ama içinde bulunduğumuz olağanüstü kış şartlarında bizim şehirlerdeki tüketimimiz de ciddi oranda arttı. Bugün itibariyle 81 ilin 73'ünde geçmiş yıllarda olmayan tüketim bir söz konusu. Hamd olsun orada herhangi bir sıkıntı yok. İnşallah İran'daki sorunu aşınca burayı daha rahat çözmüş olacağız" ifadelerini kullandı. 

50 Binden Fazla Fabrika Üretimi Durdurdu: Zararın Büyüklüğü On Milyarlarca Dolar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bakan fatih dönmez irana borcumuz yok