Enflasyon Oranları Açıklandı: TÜİK ile ENAG'ın Açıkladığı Rakamlar Arasında Tarihi Fark Oluştu

TAKİP ET

TÜİK, nisan ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 43,68 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi.Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, nisan ayında enflasyonun yüzde 4,86 arttığını, yıllık enflasyonun ise yüzde 105,19 olduğunu açıkladı.

TÜİK, nisan ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 43,68 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE) duyurdu. Buna göre, TÜFE nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,39, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,68 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 67,20 oranında arttı.

En Az Artış Giyim ve Ayakkabıda

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 13,82 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 66,62 ile sağlık oldu.

En Çok Artış Haberleşmede

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -1,47 ile konut oldu. Buna karşılık, 2023 yılı nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 5,93 ile haberleşme oldu.

Fiyatı En Çok Artan Ürünler

TÜİK verilerine göre, nisan ayında, endekste kapsanan 143 temel başlıktan 24’ünde düşüş gerçekleşirken, 6 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 113 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. Fiyatı en çok artan ürünler arasında kuru soğan (%27), kuru fasulye (%25) ve patates (%23) yer aldı.

ENAG’dan Şok Enflasyon Verisi!

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), her ay olduğu gibi bu ay da Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) kısa bir süre önce nisan ayı enflasyon verisini duyurdu. ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) nisan ayında yüzde 4,86 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 105,19 olarak gerçekleşti. Yılın ilk dört ayındaki (Ocak-Nisan) enflasyon artışı ise yüzde 29,27’yi buldu.

ENAG ile TÜİK Arasında Büyük Makas

ENAG’ın verileri, TÜİK’in verilerinden çok daha yüksek çıktı. TÜİK, nisan ayında TÜFE’nin bir önceki aya göre yüzde 2,39, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,68 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 67,20 oranında arttığını açıklamıştı. Böylece ENAG ile TÜİK arasındaki makas nisanda da açılmaya devam etti.

Giyim ve Ayakkabıda Fiyatlar Uçtu

ENAG’ın hesaplamasına göre nisanda en fazla fiyat artışı yüzde 14,02 ile giyim ve ayakkabıda gerçekleşti. Ev eşyası yüzde 9,41, haberleşme ise yüzde 7,47 ile ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. En fazla aylık azalış ise yüzde -0,90 ile konutta oldu.

tüik enag enflasyon aylık yıllık tüfe üfe nisan