'Epistemolojik Kopuşun' Sene-i Devriyesinde Cari Açık Kapanmadı, Patladı

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve başta Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati olmak üzere AKP'lilerin "Yeni Ekonomi Modeli" diye sundukları fantastik ekonomi politikası, bir yılını doldurmak üzere. İddiaya göre bu "heterodoks" politikalarla döviz bollaşacak, enflasyon ve dolar kuru düşecek ve cari fazla verilecekti. Fakat öyle olmadı.

Halk TV'deki köşesinde kaleme aldığı yazıda AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "Türkiye Ekonomi Modeli"ni hatırlatan Barış Soydan, "Bu modele göre Türkiye ihracat öncülüğünde büyüyecek, böylece cari açık kapanacak, cari açık kapanınca içeride döviz bollaşacak, döviz bollaşınca önce dolar, sonra enflasyon düşecekti" dedi.

Mahfi Eğilmez gibi ekonomistlerin "cari açık düşerse enflasyonun düşeceği" söylemlerini doğrulayacak bir kanıt olmadığını söylemesine rağmen bu uyarıların dikkate alınmadığını belirten Soydan, şu ifadeleri kullandı:

"Epistemolojik Kopuşun Sene-i Devriyesine Yaklaşıyoruz..."

"Epistemolojik kopuşun' sene-i devriyesine yaklaşıyoruz. Cari açık kapandı mı? İçeride döviz bollaştı mı? Enflasyon ve dolar düştü mü? Tam tersine. Geçen yılı 14 milyar dolarlık cari açıkla kapatmıştık, bu yıl sonunda açığın 60 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Yani kapanacak denen cari açık dört katına çıktı.

Modele göre Türkiye bundan böyle ihracat öncülüğünde büyüyecekti. Bazı yetkililer 'Çin gibi' demiş, sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ismini 'Türkiye ekonomi modeli' olarak koymuştu. Sonuç? Son olarak Eylül ayı dış ticaret verilerini öğrendik. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un açıkladığına göre Eylül’de ihracat yüzde 9.2, ithalat ise yüzde 41.5 arttı. Yani ithalat artışı ihracat artışını dörde katladı. Türkiye’nin 'epistemolojik' olarak koptuğu yılbaşından beri ithalat ve ihracatın artış oranları hep böyle."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

epistemolojik kopuşun sene devriyesinde carii cari açık kapanmadı patladı barış soydan ekonomi yeni modeli türkiye ekonomi modeli nebati erdoğan ben ekonomistim