Erdoğan'a Bakan Dayanmıyor: İstifa Değil Görevden Af Talebi

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bakan dayanmıyor. İcra ettikleri görevlerde bir memurdan farksız olan bakanların söz haklarının olduğu tek konu görevden af talepleri.

Hemen her konuda son sözü AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği "Başkanlık Sistemi" rejiminde bir memurdan farksız olan AKP'li bakanların söz haklarının olduğu tek konu görevden af talepleri.

AKP'li Cumhurbaşkanı şimdiye kadar 7 bakan değiştirdi. Bu bakanların görev değişiklikleri şeffaf bir şekilde kamuya açıklanan istifalar şeklinde değil, "Erdoğan'ın takdir/tensipleriyle geldikleri bakanlık görevinden aflarını talep ederek" oldu.

Görevden affını talep eden bakanlar arasında AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak da var. 


İlk Giden Ulaştırma Bakanı Oldu


Erdoğan'ın ilk görevden aldığı isim 28 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan oldu. Turhan’ın yerine Adil Karaismailoğlu atandı.

Turhan'ın görevden alınmasında Türkiye Çin Virüsü salgını ile mücadele ederken Kanal İstanbul projesinin ilk ihalesini yapılmasının etkili olduğu iddia edilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da ihaleyi "Millet can derdinde, birileri Kanal İstanbul derdinde" sözleriyle eleştirmişti. 


Erdoğan'ın Yumuşak Karnı Ekonomi: 1 Yılda 3 Bakan


AKP'li Cumhurbaşkanı her ne kadar ekonomist olduğunu iddia edip denenmemiş teoriler ortaya atsa da ekonomi konusu Erdoğan'ın yumuşak karnı sayılabilir.

Bu konuda en çok değişikliğin yaşandığı bakanlık Hazine ve Maliye Bakanlığı oldu. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı da olan Berat Albayrak, Instagram hesabından 8 Kasım 2020’de paylaştığı açıklamayla "görevden affını talep ederek" istifa etmiş, Albayrak'ın talebi, 27 saat sonra 9 Kasım 2020’de kabul edilmişti. 10 Kasım 2020 tarihinde ise yerine Lütfi Elvan atandı.

Ancak Lütfi Elvan da bu görevde uzun ömürlü olmadı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizleri düşürme konusundaki ısrarına ufak da olsa bir karşı duruş gösteren Lütfi Elvan da geçen Aralık ayında "görevden affını talep etti" ve yerine Berat Albayrak'a yakınlığıyla bilinen yardımcısı Nureddin Nebati getirildi.


Hesap Vermeden Giden Bakan: Ruhsar Pekcan


Eşinin şirketi üzerinden Ticaret Bakanlığına değerinden yüksek fiyata dezenfektan alımı yaparak yolsuzluk yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 21 Nisan 2021 tarihinde görevden alındı, yerine AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş atandı.

Pekcan karıştığı bu yolsuzlukla ilgili herhangi bir soruşturma geçirip hesap vermedi.


Bakanlık Bölündü


Yine 21 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk görevden alındı, bakanlık ikiye bölündü; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kuruldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine de Vedat Bilgin getirildi.


"Ziya Hoca" da Görevden Affını İstedi


Milli Eğitim Bakanlığı görevine ilk getirildiğinde AKP'liler tarafından yerli yersiz övülen Ziya Selçuk da görevden affını talep edenler kervanına katılanlar arasında. 

Çin Virüsü salgını konusunda okullarda alınan önlemlerin büyük tartışmalara sebep olması, okulların yüz yüze eğitime geçip geçmeyeceği meselesindeki belirsizlikler Selçuk'un istifasına giden süreci hazırladı. 


Görevden Af Talebi Reddedilen Bakan: Soylu


AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da görevden affını talep eden bakanlar arasında ancak AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan onun istifasını reddetti.

AKP'li Bakan Soylu, Çin Virüsü sebebiyle 31 ilde ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağının saatler kala duyurulması nedeniyle gelen eleştiriler sonucunda 12 Nisan 2020 tarihinde, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla istifa ettiğini duyurdu. Ancak AKP'li Cumhurbaşkanı bu istifayı kabul etmedi. Soylu'nun bu istifası blöf olarak değerlendirildi.


Gelen de Giden de Erdoğan'a Şükranlarını Sundu


Son olarak AKP'li Adalet Bakanı Abdülahmit Gül istifa etti. Abdülhamit Gül'ün yerine geçmişte FETÖ ve çözüm sürecine övgüler düzen Bekir Bozdağ atandı. 

Gül'ün bir süredir Pelikancılar olarak bilinen grupla ve AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla arasının bozuk olduğu biliniyordu. Gül, Soylu'nun "Siz yapın hukuk arkanızdan gelsin" sözlerine açıktan tepki göstermişti.

Hem görevden affını talep eden Abdülhamit Gül'ün hem de göreve getirilen Bekir Bozdağ'ın AKP'li Cumhurbaşkanı'na şükranlarını sunması ise Adalet Bakanlığı gibi kritik bir göreve getirilen isimlerin aslında etkisiz olduklarını son sözün daima AKP'li Cumhurbaşkanı'na ait olduğu yönünde yorumlandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bundan sonra kabinede ne gibi değişiklikler yapacağı merak konusu olsa da aslında kimsenin yerinin sağlam olmadığı, AKP'li bakanların görevlerine devam edip etmemelerininin AKP'li Cumhurbaşkanı'nın iki dudağının arasında olduğu bilinen bir gerçek.

istifa erdoğan akp adil karaismailoğlu abdülahmit gül bekir bozdağ süleyman soylu berat albayrak ruhsar pekcan yolsuzluk bakanlık milli eğitim bakanlığı Hazine ve Maliye Bakanlığı adalet bakanlığı ziya selçuk mahmut özer cumhurbaşkanlığı kabinesi kabine d