Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 48-Türk Askerlerinin Başına Çuval Geçirilmesi

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermemek için sebepleri sizin için derliyoruz.

Hala Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yılı aşkın iktidarında birçok skandal yaşandı. 

Şüphesiz bu skandalların her biri başlı başına AKP Genel Başkanı Erdoğan'a oy vermeme sebebi. 

TamgaTürk, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere 66 gün kala seçim süreci boyunca her gün AKP Genel Başkanı Erdoğan'a neden oy verilmemesi gerektiğine ilişkin bir seri başlattı.

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 46-Çocuk İşçiliği

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 47-Satılan Milli Varlığımız

Bu sebeplerin en önemlilerinden biri de 4 Temmuz 2003 günü Irak'ın Süleymaniye kentinde yaşandı. Türkiye'nin müttefiki olduğunu iddia eden ve neredeyse eline geçen her fırsatta Türkiye'ye karşı Kürtçülerden yana olan ABD'nin askerleri; bir tanesi binbaşı olmak üzere, tam 11 kahraman Türk askerinin başına çuval geçirerek 60 saat boyunca alıkoydu.

O dönem başbakanlık koltuğunda oturan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti ise ABD'ye karşı nota dahi veremedi. 

Hiç Bu Kadar Rencide Edilmemiştik: Çuval Olayı

4 Temmuz 2003’te Irak’ın Süleymaniye kentinde Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi ve gözaltına alınması, Türkiye ile ABD arasında büyük bir krize yol açtı. Olayın nedenleri arasında, ABD’nin Irak’taki Kürtçü teröristlerle işbirliği yapması ve Türkiye’nin bölgedeki etkinliğinden rahatsız olması yer alıyordu.

Ayrıca, Türkiye’nin ABD'nin işgaline iştirak etmeyerek Irak’a asker göndermeyi reddetmesi ve Kuzey Irak’ta Kürtçü terör örgütü PKK’ya karşı operasyonlar düzenlemesi de ABD ile ilişkileri gerilmişti.

Nasıl Gerçekleşti?

Irak’ın işgal edilmesini isteyen ABD’li şahinlerin (Neokonlar) Türkiye’den askeri destek talep etmesi ve TBMM’nin bu talebi reddetmesi, Türkiye ile ABD arasında büyük bir gerilime neden oldu. 4 Temmuz 2003’te ABD’li askerler, Süleymaniye’de Türk askerlerine baskın düzenleyerek başlarına çuval geçirdi. Bu olay, Türkiye’nin egemenliğine ve onuruna yapılmış bir saldırı olarak kabul edildi.

Olayın arkasında, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz’in olduğu iddia edildi. Wolfowitz, Irak’ı işgal etmek için kurduğu Amerikan Girişim Enstitüsü’nden (AEI) getirdiği kişilerle birlikte Türkiye’yi cezalandırmak istediği öne sürüldü. Olayın cuma günü ve ABD’nin Kurtuluş Günü tatili olması nedeniyle planlandığı, böylece Türkiye’nin tepkisinin geciktirilmeye çalışıldığı belirtildi.

Olayın başlatılmasında, Kürtçü Talabani aşiretinin elebaşı Celal Talabani’nin ABD’lilere verdiği bir bilginin de rol oynadığı kaydedildi. ABD istihbaratı, bölgedeki tüm Türkçe konuşmaları dinledi. Wikileaks belgelerine göre Talabani, Türk askerlerinin PKK’ya karşı operasyon yaptığını söyledi. Bu iddia üzerine ABD’li Albay William Mayville, Süleymaniye’deki Türk askerlerine operasyon emri verdi. Operasyonda 11 Türk askeri, Türkmen mihmandarlar ve 1 İngiliz sivil de gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ancak 60 saat sonra serbest bırakıldı.

Türkiye'de Büyük Tepki

Olayın duyulmasıyla Türkiye’de büyük bir infial yaşandı. Halk, ABD’ye karşı protesto gösterileri düzenledi. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush’u arayarak olayın sorumlularının cezalandırılmasını istedi. Ancak ABD, olayın bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını savunarak özür dilemedi. ,

Bunun ardından devletin içindeki bürokratların bir kısmı ve tepki gösteren vatandaşların önemli bir çoğunluğu hükümetin ABD'ye nota vermesini talep etti. Peki AKP bu tepkiyi duydu mu? 

"Ne Notası, Müzik Notası Mı?"

 8 Temmuz 2003 tarihindeki AKP Grup Toplantısı'nda konuşan dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak’taki çuval olayını değerlendirdi. Erdoğan, olay karşısında öfkeyle değil, olgunlukla hareket ettiklerini söyledi. Erdoğan, “Biz asırları aşmış, kökü binlerce yılı aşmış bir tarihten geliyoruz. Bunun bir deneyimi var” dedi.

Erdoğan, muhalefetin ABD’ye nota verilmesini istediğini hatırlatarak, “Öyle kalkıp nota verecek misiniz? Ne notası veriyorsun? Onu söyledim… Müzik notası mı?” diye sordu. Erdoğan, iki ortak arasında dargınlık olduğunda bunu nasıl giderileceğine çalışılması gerektiğini belirtti.

"Büyük Devletler Özür Dilemez"

Dönemin Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Abdullah Gül ise söz konusu olay hakkında kendisine sorulan, "Amerika bu olaydan dolayı özür diledi mi?" sorusuna "Büyük devletler özür dilemez" cevabını vermişti.

"Bu Çuval Değil, Poşet"

 Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ise, en az Erdoğan kadar mide bulandırıcı bir tavırla şunları söylemişti:

Ben Amerikalıların Çuval Olayı'nın bizi bu kadar rencide edeceğini de bildiklerini zannetmiyorum. Çünkü onlar için bu çok normal. Göz bağlamak yerine tamamen pratik bir çözüm. Bu çuval da değil, görmesini engelleyecek bir poşet

"Çuvalcı General" Odierno'ya AKP'den Çiçekli Karşılama

Amerikan 173. Hava İndirme Tugayı'nın sorumlularından olan ABD Generali Odierno, İhanet Süreci döneminde, Mahmur Mülteci Kampı'yle temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelmişti. 

"Devlet erkanı", Mehmetçiğin başına çuval geçirilmesinin sorumlusu olan ABD'li General karşısında el-pençe-divan durmuş ve kendisini çiçeklerle karşılamıştı.

Erdoğana Oy Vermemek İçin 66 Sebep recep Tayyip Erdoğan Abdullah Gül hilmi özkök çuval olayı talabani abd nato odierno