Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 60-Seçim Güvenliği

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermemek için sebepleri sizin için derliyoruz.

Hala Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yılı aşkın iktidarında birçok skandal yaşandı. 

Şüphesiz bu skandalların her biri başlı başına AKP Genel Başkanı Erdoğan'a oy vermeme sebebi. 

TamgaTürk, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere 66 gün kala seçim süreci boyunca her gün AKP Genel Başkanı Erdoğan'a neden oy verilmemesi gerektiğine ilişkin bir seri başlattı.

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 1-Türk İsmini Kaldırması

Erdoğan'a Oy Vermemek İçin 66 Sebep: 59-İmar Affı

AKP istibdadı döneminde yaşanan seçimlerin güvenliği hep sorun oldu. Sandıklarda oyların sayımı sırasında ve sonrasında birçok sıkıntı yaşandı.

Trafoya Giren Kedi

2014 yılının Mart ayında yapılan yerel seçimlerde birçok skandal yaşandı. 30 Mart'ta yapılan seçimlerde birçok yerde elektrik kesintisi oldu. 

Dönemin AKP'li Enerji Bakanı Taner Yıldız, yerel seçimlerin yapıldığı 30 Mart'ta yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili açıklama yaptı. AKP'li Bakan Yıldız "Espri yapmıyorum trafoya kedi girdi. Bu ilk kez yaşanmadı. Bunu seçime bağlamak yanlış" dedi. Ankara'daki seçimlerde dönemin AKP'li İçişleri Bakanı Efkan Ala sorun yaşanan birçok okula giderek sandıklara müdahale edildiği iddia edildi.

Mühürsüz Oy Pusulalarının Kabulü 

2017 yılında yapılan Anayasa değişikliği referandumunda oy verme işlemi başlamadan evvel sandık başkanları tarafından mühürlenmesi gereken zarfların ve pusulaların mühürsüz şekilde kullanıldığının ortaya çıkması şaibe iddialarını ortaya çıkardı. Yüksek Seçim Kurulu da sandıklar kapandıktan sonra aldığı kararında “mühürsüz pusulalar ve zarflar da geçerlidir” dedi.

YSK Başkanı Sadi Güven, yoğun şikayetler ve AKP temsilcisinin müracaatı üzerine “mühürsüz oyları kabul etme” kararı aldıklarını belirtti. Güven, “Oylamanın başlamasından sonra bir kısım YSK kurullarında tercih mührü yerine ‘Evet’ mührü dağıtıldı ve oy kullandırıldı.  Bazı sandıklarda oy pusulasının arka yüzü yerine ön yüzüne, bazılarında arka yüzüne basması üzerine önünde çıkması nedeniyle, kanunda yer alan mühürlerden biri yerine diğerinin kullanılmış olması seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte görmeyerek geçerli saymıştır” dedi. “Sandık kurulları seçim başlamadan önce teslim aldığı oy pusulası ve zarflarını seçim sabahı sayıp tutanağa bağlamakta, seçimden sonra sayıma geçilmeden önce sağlamayı yapmaktadır” diye konuşan Güven,  7 kişilik sandık kurullarının en az 5 tanesinin siyasi parti temsilcilerinden oluştuğunu hatırlattı. Güven, “Onların tuttuğu ıslak imzalı tutanaklar YSK’ya geldiği anda partilerle paylaşılmaktadır ve bu akşam da paylaşılmıştır” yorumunda bulundu.

Tartışmalar fayda vermedi, mühürsüz pusulalar geçerli sayıldı. Anayasa referandumundan "evet" sonucu çıktı.

İstanbul Seçimlerinin İptali

31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerde CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu, AKP'nin adayı Binali Yıldırım'ı 13 bin oy farkla geçerek seçimleri kazandı. Ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP'nin İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi için yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunu kabul edilerek, seçimin iptali ve yenilenmesine karar verdi. Karar 7'ye karşı 4 oyla, oy çokluğuyla alınırken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin 23 Haziran'da tekrarlanması kararlaştırıldı.

37 gün süren itiraz sürecinin ardından toplanan YSK, İlçe Seçim kurullarından gelen sonuçları inceleyip 4 saatte karar verdi. Karar uyarınca Ekrem İmamoğlu'nun seçimden 17 gün sonra aldığı mazbatası, hükümsüz kaldı. YSK'nın AKP'nin Büyükçekmece, MHP'nin ise Maltepe'de seçimin yenilenmesi için yaptığı başvuruyu yarın (bugün) görüşeceği belirtildi. YSK'nın iptal kararını “Yasaya aykırı şekilde 225 civarında sandık kurulu başkanı ve kamu görevlisi olmayan 3500 sandık kurulu üyesi olduğu” gerekçesiyle aldığı öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine ilişkin YSK'nın aldığı kısa kararda; AKP'nin İstanbul seçimlerinin iptalini ve yenilenmesini istediği anımsatılarak, “Bir kısım sandık kurullarının, ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması nedeniyle, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaliyle yenilenmesine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mazbatasının iptaline, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılmasına, kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmelerini yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, oyçokluğuyla karar verilmiştir” denildi.

14 Mayıs seçimleri yaklaşırken vatandaş seçim güvenliği nedeniyle endişeli...

Serimiz devam edecek...

seçim güvenliği akp erdoğan erdoğana oy vermeme sebepleri erdoğana oy 16 nisan referandumu 14 mayıs seçimleri seçimler