Hala Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yılı aşkın iktidarında birçok skandal yaşandı.
Şüphesiz bu skandalların her biri başlı başına AKP Genel Başkanı Erdoğan'a oy vermeme sebebi.
TamgaTürk, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere 66 gün kala seçim süreci boyunca her gün AKP Genel Başkanı Erdoğan'a neden oy verilmemesi gerektiğine ilişkin bir seri başlattı.
6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde 50 binden fazla insanımız hayatını kaybetti.
Depremler sonrasında AKP iktidarı tarafından 9 kez TBMM'ye getirilen ve kabul edilen imar afları yeniden gündeme geldi.
2018 yılındaki seçimlerde AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imar affını seçim propagandası için kullanmış; AKP yandaşı ünlüler imar affının reklamlarında yer almıştı.
AKP Genel Başkanı Erdoğan ise depremden sonra sanki 20 yıldır Türkiye'yi kendisi yönetmemiş, imar aflarını kendisinin genel başkanı olduğu parti getirmemiş gibi imar affının düşmanı oldu.
Erdoğan depremlerden sonra katıldığı canlı yayında "Aynı şekilde İmar affı diyorsunuz. Bu konuyla ilgili parlamentoyla ilgili, Anayasa'nın aklımda kaldığı kadarıyla 50. maddesi olsa gerek, bunların içerisinde katalog suçlar var. O da yerini alacak. Biz onunla daha da köşeye sıkıştıracağız. Bu için affı maffı olmaz." dedi.
Vatan topraklarını hiçbir fark gözetmeksizin talana açan imar aflarının sonuncusu, 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7143 sayılı “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” ile 3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenen Geçici 16. Madde ile yürürlüğe girdi. Yapılan düzenleme de son başvuru tarihi olarak 31 Ekim 2018 tarihi belirlenmiş olmasına karşın, süre 2018 yılı Aralık ayı sonuna uzatıldı.
2018 yılında AKP, Cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen birkaç ay önce Torba Kanun’la yasalaştırılan imar affıyla, milyonlarca kaçak yapı “yasallığa” kavuşturuldu. AKP Genel Başkanı Erdoğan da seçim propagandası döneminde imar barışını seçim malzemesi olarak kullandı. Övünerek anlattığı şehirlerden ikisi de depremde binlerce binanın yıkıldığı Hatay ve Kahramanmaraş’tı. Esas amacı Bütçe Gelirini artırmak olan İmar barışı sayesinde elde edilen gelire ilişkinse AKP'li Bakan Kurum, “imar barışında hedefe ulaşıldığını” belirterek, “Devletin kasasına 25 milyar 592 milyon TL girdi” bilgisini paylaştı.
2022 yılında, 2018 imar affıyla kaç konut ve işyerinin “Yapı Kayıt Belgesi” aldığının sorulması üzerine, AKP'li Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum verdiği yanıtta; imar barışı kapsamında Türkiye genelinde toplam 7 milyon 85 bin 969 adet Yapı Kayıt Belgesi verildiği, bunların 5 milyon 848 bin 927’sini konutların oluşturduğu belirtildi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 10 ilde imar affı kapsamında verilen yapı kayıt belgesi sayısı ise 294 bin 166 olduğu açıklamıştı.
Kaçak yapı; yapı güvenliği olmayan, planlama, mimarlık ve mühendislik süreçlerinden geçmemiş, teknik olarak sağlık ve güvenlik koşulları belirsiz yapılardır. Planlama, mimarlık mühendislik süreçleri; imar planına uygun, mimarlık ve mühendislik projelerinin inşaat aşamasından iskân aşamasına kadar teknik ve hukuki kontrollerinin yapılmasını ifade eder. Kaçak yapı sadece kaçak yapı sahibini değil toplumu etkiler. Kaçak yapılaşmanın sonuçları itibarıyla tüm toplumu etkileyecek nitelikte olması, imar affı düzenlemesini tüm yurttaşların/toplumun sağlığı, can ve mal güvenliğini doğrudan ilgilendiren/etkileyen halk sağlığı/güvenliği sorunu hâline getirmiştir.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerde yıkılan yapıların birçoğunun imar affından yararlandığı tespit edildi.
İmar affına evet diyenler ise muhalif yahut iktidar yanlısı fark etmeksizin hala bir pişmanlık belirtisi göstermiş değil...
Serimiz devam edecek...