Erdoğan: Dükkanlar Şirketler Kapanıyor Diyorlar, Kapanan Falan Yok

TAKİP ET

AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi hakkında açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabulün ardından Erdoğan, ekonomiye ve Çin virüsünün ekonomi üzerindeki etkisine dair konuştu.

"Türk firmaları kaliteli ürünleri, rekabetçi fiyatları ve güvenilir oluşlarıyla rakiplerine fark atıyor" diyen Erdoğan, "Aşılamanın artmasıyla beraber salgın geriledikçe ülkemizin yakaladığı ivme artacaktır. İhracatta geçen seneyi 169.5 milyar gibi bir rakamla kapatmayı başardık. İhracatçı sayımız 87 bin 400'ü aştı. 2020 yılında kurulan şirket sayısı salgına rağmen %20 artarak 101 bin 318'e ulaştı." diyerek ihracata ilişkin rakamlar verdi.

Dükkanların, şirketlerin kapanmadığını iddia eden Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Bazı dostlar yanıma geldi, "Dükkanlar, şirketler kapanıyor" diyor" şeklindeki ifadelere, şirketlerin ve dükkanların durumunun iyi olduğunu belirten Erdoğan "Kapanan falan yok. Bunlar güçlü şirketler, ihracat yapıyorlar. Ama birileri de buralardan nemalanmak istiyor." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan diğer ifadeler şöyle:

"Ekonomimizin güçlü yönlerini sağlamlaştırırken tedbir gerektiren hususların üzerine kararlılıkla gideceğiz. Tüketici Güven Endeksi Ocak'ta 83,3'e yükseldi. Kur cephesi nispeten istikrar kazandı. Merkezi yönetim borç stokumuz 150 milyar lira azaldı. Ülke risk primimiz de düşüyor. Türkiye'nin borçlanma maliyetlerini atacağımız kararlı adımlar ve güçlü politikalarla inşallah düşürmeye devam edeceğiz."

Reform Hakkında Bilgi Verdi

"Ekonomi ve hukuk alanındaki reform konusunda yoğun hazırlığını geride bıraktık. Yakında kapsamlı reform paketini kamuoyuyla paylaşacağız. Kur istikrarı enflasyonla mücadelede önemli bir yer tutuyor. Cari açıkta yapısal önlemlere hız veriyoruz. Yüksek faize kesinlikle karşıyım. Bu konuda sizlerin mesajları önem arz ediyor. Siz şu anda yatırımcı konumundasınız. Siz bu yatırımları düşük faizli kredi imkanına sahip olursanız yapabileceksiniz. Bu yatırımı yaptığınız zaman istihdamı sağlayacak. Üretimi sağlayacak. İhracatı sağlayacak. Bütün bunlar aynı zamanda uluslararası piyasada rekabet imkanını sağlayacak. Bunları başaracağız ki devlerle yarışabilir hale gelelim.

Biz yatırımı güçlendirirsek, işsizlik diyoruz, istihdamı güçlendirip, üretimi, ihracatı arttırırsak dışarıdan imkanlar gelir, cari açığı azaltmış olalım, hatta hatta bitirmiş olalım. Buna ihtiyacımız var. Ve savunma sanayi. Başarıyı getiren yönetişim modelini imalat sanayinin alt sektöründe uygulayacağız. Üzerimizdeki büyük faiz yükünden önemli ölçüde kurtulacağımıza inanıyorum. Bankalar şu kadar kâr ettim diye övünüyor. Bu konuda reel sektördekilerin kârı bizim için önemli. Reel sektör başarıyı elde edemiyorsa demek ki iyi yolda değiliz."

Kamuda Tasarruflar Arttı

"Hizmetlerimizi arttırırken kamu olarak vatandaşın bize emanet ettiği vergileri ekonomik ve verimli şekilde kullanacağız. Kamuda tasarrufları arttırmanın etkili yolu da dijital dönüşüme hız vermekten geçiyor. Verimsiz oranları kesinlikle tashih edeceğiz. Vergi politikalarımızı adil, öngörülebilir, sade, yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı teşvik edecek bir temele oturtacağız. Kayıt dışı ile etkin mücadelemizi devam ettireceğiz."

erdoğan recep tayyip erdoğan akp cumhurbaşkanı ekonomi faiz