Erdoğan'ın Faiz Teorisine Yorum: Ali Desidero

TAKİP ET

Ekonomist İbrahim Kahveci, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz teorisinin sonuçlarını değerlendirdi.

Ekonomist İbrahim Kahveci, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur" teorisinin sonuçlarını "Ali Desidero" parçasıyla yorumladı.

Karar'daki köşesinde "Teoride zehir gibi, pratikte ise sallanmakta" başlığıyla yayımlanan yazısında "Ali Desidero... 'Bizim Ali kahvede pişpirik oynar' diye başlıyor MFÖ’nün seslendirdiği müzik parçası. Abayı yaktığı kız ise biraz entel takılıyor ama çelişkiler oldukça fazla. Mesela 'teori desen zehir gibi, pratik desen sallanmakta' diye geçiyor" ifadelerini kullandı.

Atakan Sönmez'in "'Faiz sebep enflasyon sonuç' diyerek faizi yüzde 14’e indirdiler ama resmi enflasyon 19 yılın zirvesine çıktı. Teoride desen zehir gibi, pratik dersen sallanmakta... Aliiii. Ali Desidero" paylaşımına atıfta bulunan Kahveci, "Yola nasıl çıkmıştık? Faizler düşecek ve faiz düşüşü ile üreticilerin-işletmelerin maliyetleri azalacaktı. Maliyetleri azalan bu kesim böylece topluma daha düşük fiyattan ürün-hizmet satma imkanı elde edecekti. İşte bu nedenle FAİZ SEBEP-ENFLASYON SONUÇ diyorlardı" dedi.

Ancak bu felsefi düşüncenin teoride durduğu gibi pratikte durmadığını belirten Kahveci yazısında, "Dün aslında TÜİK bu düşüncenin teoride durduğu gibi olmadığını resmen ilan etti. Sadece ve sadece aylık enflasyon yüzde 13,6 yükselişle AK Parti döneminin yıllık enflasyon oranının üzerine çıktı. Enflasyon resmen patladı!" ifadelerine yer verdi.

erdoğan recep tayyip erdoğan ali desidero mfö ibrahim kahveci teori atakan sönmez faiz