Erdoğan'ın Faiz Teorisinin Sonucu: Enflasyondaki Artış Yarım Asrın Rekorunu Kırdı

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz teorisi enflasyonu çıldırttı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur" şeklindeki fantastik teorisini önce baskısı altına, sonra ise tamamıyla yönetimi altına aldığı Merkez Bankasıyla hayata geçirerek politika faizini enflasyon oranının altına düşürmesiyle birlikte Türk lirası büyük değer kaybetti.

Dolar kuru, Türk lirası karşısında 18,30 seviyesini test ederek tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Durdurulamayan kura karşı kur korumalı Türk lirası mevduatı sistemini açıklayan ve sistemin açıklandığı 20 Aralık gecesinden itibaren TCMB'nin büyük miktarda döviz rezervini kamu bankaları eliyle piyasaya süren AKP, doların lira karşısında 13,50 seviyesine kadar indirdi. 

Ancak Türk lirasında yaşanan değer kaybıyla birlikte Kasım ayında yüzde 21,31 olan tüketici fiyat endeksi, Ocak ayına gelindiğinde resmi rakamlara göre yüzde 48,69'a çıktı. Yani Nisan 2002'deki yüzde 53'lük enflasyondan bu yana son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşıldı.

"Resmi Enflasyon İki Ayda İki Katın Üzerine Çıktı"

Resmi enflasyon iki ay içerisinde iki katın üzerine çıktı. Erdoğan'ın talimatıyla Merkez Bankası tarafından politika faizinin süratle düşürülmeye başlamasından önce enflasyon yüzde 19,25 seviyesindeydi. Üretici enflasyonu ise resmi rakamlara göre yüzde 93,53 seviyesine ulaştı. ENAGrup rakamlarına göre ise tüketici enflasyonu yüzde 114, 87 seviyesine çıktı. 

ENAGrup: Yıllık Enflasyon Yüzde 114,87

TÜİK: Enflasyon Yüzde 48,69


Sözcü'ye konuşan iktisatçı Doçent Dr. Orhan Karaca'nın aktardığı verilere göre yıllık enflasyonda iki ayda iki katı aşkın artış en sonra 52 yıl önce, 1970 yılında yaşanmıştı. 1970 yılının Temmuz ayında yüzde 2,6 olan yıllık bazda enflasyon yüzde 9,2'ye çıkmış, enflasyona dolar kurunu 9 liradan 15 liraya çıkaran devalüasyon kararı yol açmıştı.

"Enflasyonun Yüzde 50'nin Üstüne Çıkacağı Kesin Gibi"

2021 yılının son aylarında kurda yaşanan artışın enflasyona neden olduğunu belirten Karaca, küresel hammadde fiyatlarında yaşanan artışın da bunu körüklediğini belirterek 2021 Ocak ayında 55 dolar olan petrol fiyatının 2022 Ocak ayında 85 dolara çıktığını hatırlattı.

Hammadde fiyatlarındaki artışın henüz tüketici fiyatlarına yansımadığını ve enflasyonun nereye kadar çıkacağını tahmin edemeyeceğini belirten Karaca, "Ama yüzde 50’nin üzerine çıkacağı kesin gibi. Uygulanan politikalarla enflasyonun düşürülebileceğini pek sanmıyorum" diye konuştu. 

zam enflasyon faiz sebep sonuçtur erdoğan merkez bankası