Erdoğan NATO Zirvesi İçin Yolcu: Brüksel'de Havalar Nasıl?

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO zirvesi için Brüksel'e hareket etti.

Erdoğan, NATO Zirvesi için Brüksel'e hareket etmeden önce Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin NATO'nun sınırlarını koruduğunu ve İttifak'a verdiği önemi vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin NATO'ya dair geleneksel söylemlerini yineledi. Suriye'de Kürtçü Terör Örgütü'nün Afrin'deki Şifa Hastanesi'ne düzenlediği saldırıyı da hatırlatan Erdoğan, "Ülkemizde masumları, Suriye'de sivilleri, Irak'ta Kürt kardeşlerimizi katleden bu alçaklardan döktükleri her damla kanın hesabını soracağız" sözleriyle Türk ordusunun Suriye'de üstlendiği vazifenin altını çizdi.

Türkiye'nin sırtına yüklenen sığınmacı yükünü hatırlatan Erdoğan, Azerbaycan Türk ordusunun II. Karabağ Savaşı'nda kazandığı emsalsiz zaferin ardından ilk kez toplanacak olan NATO Zirvesi öncesinde Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin de bölgenin barış, refah ve istikrarının teminatı olduğunu vurguladı. Bunun yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin ile swap anlaşması hacminin 6 milyar dolara genişletildiğini açıkladı.

Biden Görüşmesi

Türkiye ve daha çok Erdoğan'ın geleceği açısından önemi NATO Zirvesi'nin de önüne geçen Biden görüşmesiyle ilgili olarak da konuşan Erdoğan, "Birçok dedikodular vesaire içeride dışarıda oldu, bunları geride bırakıp, neler yapabiliriz, neler yapacağız bunları konuşmamız lazım" dedi.

Erdoğan geçtiğimiz süreçte de ABD'nin Erdoğan yönetimine karşı biriktirdiği "kırgınlığı" aşabilmek ya da yumuşatabilmek için epey uğraşmış, 27 Mayıs'ta ABD'li dev şirketlerin yöneticileriyle video konferans yöntemiyle bir toplantı gerçekleştirmiş ve Türkiye'nin ABD ile ilişkilerde görmek istediği fotoğrafı anlatmaya çalışmıştı.

Hatta hemen her meselede uluslararası aktörlere en üst perdeden karşılık vermekten çekinmeyen Erdoğan, Biden'ın 1915 Olayları'nı sözde bir "soykırım" olarak nitelemesine çıt çıkarmamıştı. Erdoğan Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada Biden 1915 Olayları'yla ilgili olarak kullandığı "soykırım" ifadesini de görüşmede dile getireceğini belirterek "Bu yaklaşım bizi ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmemiz doğru değildir. Türkiye rastgele bir ülke değildir" dedi.

Afganistan'dan Çekilme Süreci

ABD ile Türkiye arasında tartışmalı birçok konu bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, "F-35 konusunda ABD sözleşmeye uymadı. 5 tane F-35 verilmiştir, daha sonra da bunlara el koymak suretiyle gönderilmemiştir. Patriot konusunda da ABD sözünde durmadı, bunları geri aldı" dedi ve NATO'nun Afganistan'dan çekiliş süreciyle ilgili olarak "Burayı terk ettiği andan itibaren orada süreci devam ettirecek güvenilir tek ülke malum Türkiye" ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz hafta F-35 meselesiyle ilgili konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise "Türkiye ile aramızda yaşanan görüş ayrılıkları bir sır değil. Türkiye birçok meselede NATO müttefiki gibi davranmıyor. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzelerini alması ve Doğu Akdeniz'deki adımları rahatsızlık verici" demişti.

Başkan Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye'nin Afgan başkenti Kabil'deki uluslararası havalimanının güvenliğini koruma teklifinin Başkan Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşeceğini "Büyükelçiliklerimizin Afganistan'da güvenliğinin nasıl sağlanacağını, kesinlikle yapmak istedikleri şeyleri nasıl yapabileceklerini, Afgan hükümeti, güvenlik güçleri ve halkı için neler yapılabileceğini görüşecekler" sözleriyle ifade etti.

Biden'ın Dosyasında Neler Var?

ABD Başkanı Joe Biden ise göreve geldiği günden bu yana birçok açıklamasında Erdoğan'ın insan haklarını çiğnemesini ve demokrasiye mugayir hareket etmesini, bunun yanında Erdoğan'ın temel insan haklarını kısıtlayan hamlelerini, muhalifleri ve gazetecileri baskı altına almasını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını dikkate almayarak Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş gibi isimlerin tutukluluğunun sürdürülmesini eleştirmişti. Bunların yanı sıra Erdoğan'ın Türkiye'yi İstanbul Sözleşmesi'nden çekmesine de ilk tepki gösteren ülkelerden biri ABD olmuştu. 

Başkan Biden'ın F-35 ve S-400 meselesinin, Doğu Akdeniz ve Suriye gibi konuların yanı sıra bu konuları da Erdoğan ile yapacağı görüşmede gündeme getirmesi bekleniyor.

Erdoğan NATO Zirvesi İçin Yolcu Brüksel'de Havalar Nasıl