Erdoğan, Ölen Eski İtalya Başbakanı Berlusconi Hakkında Gazetede Yazdı

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin ölümü üzerine bir İtalyan gazetesinde Berlusconi hakkında bir mektup kaleme aldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin ölümü üzerine bir İtalyan gazetesinde Berlusconi hakkında bir mektup kaleme aldı.

Erdoğan, 2002 seçimlerindeki zaferinden bu yana kendisinin yanında olan ve oğullarından Burak Erdoğan'ın düğününe dahi katılan Berlusconi ile çok yakın arkadaş olduklarını ve birbirlerinin daima yanında olduklarını aktardı.

Erdoğan'ın İtalyan Il Messaggero gazetesinde bugün yayımlanan mektubu şöyle:

"Sevgili dostum Berlusconi ile ilk temasımız 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra oldu. AK Partimiz iktidara geldiğinde okuduğumuz bir şiir yüzünden siyasetten men edildik. Genel Başkanı olduğum Parti seçimlerden galip çıkmasına rağmen siyaset yapma hakkımız hukuksuzca engellendi.


Türkiye'de birileri bu tuhaflığı normal göstermeye çalışırken dünyada ilk karşı çıkan Berlusconi oldu. Arkadaşım Berlusconi bizi aradı ve seçim zaferimizi kutladı. Siyasi yasağımızın kabul edilemez olduğunu beyan etti ve İtalya Başbakanı olarak bizi ülkesine davet etti.


Berlusconi ile Roma'da görüştük, Türkiye-İtalya ilişkilerinden Avrupa Birliği meselelerine kadar geniş bir görüşme gerçekleştirdik. Arkadaşım Berlusconi şöyle dedi: 'Artık Avrupa'daki en iyi arkadaşınızın evindesiniz. AB'deki başbakan arkadaşlarımı arayacağım ve sizin avukatınız olacağım.' Görev süresi boyunca ülkemizin AB üyelik sürecinde her zaman yanında olmuştur. Tam üyelik için müzakere tarihinde değerli arkadaşımın güçlü duruşu ve sadık tavrı belirleyici rol oynadı.

Berlusconi ile iki başbakan olarak gerçekten verimli, samimi ve dostane ilişkilerimiz oldu. Türkiye-İtalya ilişkilerini her alanda derinleştirdik ve tarihin en yüksek seviyesine çıkmalarını sağladık. Türkiye-İtalya ortaklığı, savunma sektöründe de önemli mesafe kat etti. Berlusconi, Atak helikopterinin sözleşmesini imzalayarak Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı projemize ciddi destek sağlamış oldu.


NATO, G-20, G-8, Arap Ligi Zirvesi, Nükleer Güvenlik Zirvesi gibi uluslararası organizasyonlarda sık sık görüştüğümüz ve Türkiye'de birçok kez ağırladığımız Berlusconi, "arkadaş" kavramının hakkını veren bir insandı. Kişisel dostluğumuzun ötesinde, milletimizi seven ve sayan, Türkiye'ye çok değer veren bir devlet adamıydı.

Berlusconi görevi bıraktıktan sonra da insani bağlarımızı her zaman koruduk. Kendisiyle birçok kez Türkiye'de ve farklı ülkelerdeki futbol maçlarında karşılaştık. Arkadaşım Berlusconi'nin 2003 yılında oğlumun düğününde yaptığı konuşmanın kişisel tarihimizde özel bir yeri var. Bu iyiliği hiç unutmadık. Sayın Berlusconi de 2018 yılında cumhurbaşkanı olarak seçilmem şerefine düzenlediğimiz göreve başlama törenine katılan liderler arasında yer alarak bizleri onurlandırdı.


Sayın Berlusconi, kendine has tavrı ve iş hayatından siyasete farklı alanlardaki başarıları ile çok özel bir siyasetçiydi. Uzun yıllar İtalyan siyasetine yön veren Berlusconi'nin silinmez bir iz bıraktığını düşünüyorum. Uzun yıllardır birlikte çalıştığımız değerli dostum Silvio Berlusconi'nin vefat haberini öğrendiğimde büyük bir üzüntü duydum. Dostluğumuzun bir göstergesi olarak, cenazede bizi temsil etmesi için dışişleri bakanımı ve parti sözcümü gönderdim. Bizlerde bıraktığı güzel anılarla her zaman gerçek bir dost olarak anılacaktır. Berlusconi'nin ailesi ve sevenlerinin acısını yürekten paylaşıyor, ülkem ve milletim adına İtalyan halkına başsağlığı diliyorum."

silvio berlusconi recep Tayyip Erdoğan italya mektup