Esat Diktası Göstermelik Seçimlere Giderken Mültecilerin Geri Dönme Umudu Zayıflıyor

TAKİP ET

Suriye, iç savaşın 10. yılında Esad'ın diktası altında göstermelik seçimlere giderken dünyanın dört bir yanına dağılmış olan Suriyeli mültecilerin geri dönüş umudu her geçen gün azalıyor.

Suriye'de düzenlenen seçimler kapsamında diktatör Beşar el-Esat çarşamba günü, muhaliflerin elinden tarumar etmek pahasına alınan Şam'ın Douma ilçesinde oy verdi.

Esat'ın dikta hükümeti, seçimleri yüz binlerce insanın ölümüne ve ülkenin toplam nüfusunun yarısı demek olan 11 milyon insanın evlerini bırakıp kaçmasına neden olan 10 yıllık iç çatışmalara rağmen Suriye'nin normalleştiği algısını yaratmak için kullanıyor.

Esat, ilçede oy kullandıktan sonra gittiği muhaliflere ait bir kalede "Suriye onların iddia ettiği gibi geri kalan herkese karşı tek başına bir şehir ya da bir mezhepten ibaret bir ülke değildir. Bugün Douma'da Suriye halkının bir bütün olduğunu ispat ediyoruz" dedi. 

Birleşmiş Milletler tarafından barış süreci kapsamında seçimlerin yeni bir anayasa ve siyasi uzlaşının sağlanmasını da sağlayacak şekildi uluslararası denetim altında gerçekleştirilmesi tavsiye edilmişti. Ancak seçimler Esat diktası tarafından BM'nin bu talepleri görmezden gelinerek, 'Hanedan'ın 60 yıllık hakimiyeti tahkim etmek ve uzatmak için bir araç olarak kullanıldı. Beşar el-Esat'ın babası Hafız el-Esat da Suriye'yi 2000 yılında vefat edene kadar 30 yılı aşkın bir süre boyunca yönetmişti.

Ülkedeki muhalefet Esat'ın seçimlerini boykot ederken diktanın eski bakanları tarafından kontrollü muhalefet oluşturmak amacıyla kurulan parti seçimlere sokuldu. Ancak göstermelik olan seçimlerde yurttaşlara ne derecede bir oy kullanma hakkı verildiği seçimlerde çekilen videolardan anlaşılıyor. Görüntülerde Suriyeli seçmenler sandık başında sadece kayıt yaptırırken görevliler "onlar adına" oy kullanıyor.

Reuters'a konuşan mülteci Lara Şahin, iç savaşın başlangıcında Şam'daki evini bırakarak ülkesini terk eden mültecilerden biri. Ürdün, Lübnan ve Türkiye'de bulunan iğer milyonlarca mülteci gibi o da Esat'ın yüz binlerce insanın yaşamını yitirdiği ve ülkeyi ekonomik olarak tarumar eden iç savaşta daha da sertleşen diktasını ülkesinden uzakta izledi. 2012 yılından beri Ürdün'ün başkenti Amman'da bulunan Şahin, "Başlangıçta Suriye'nin  geleceği hakkında konuştuğumda geleceğin gençleri olduğumuzu ve geri dönüp ülkemizi yeniden inşa edeceğimizi söylüyordum ama umudumu parça parça kaybetmeye başladım. Buraya ilk geldiğimizde evimizin anahtarları da burada yanımızdaydı ve birkaç ay içinde Suriye'ye döneceğimizi düşünüyorduk. Şu anda buna inancımın yok olduğunu söylersem yalan olmaz" dedi.

Türk Dışişleri Suriye seçimlerinin meşru olmadığını açıklamış ve yapılan resmi açıklamada  "Suriye rejimi tarafından bugün düzenlenen seçimler halkın hür iradesini yansıtmayan gayrimeşru bir nitelik taşımaktadır. Serbest ve adil olmayan şartlarda tertiplenen söz konusu seçimler, Suriye ihtilafının siyasi çözümüne ilişkin BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararının lafzı ve ruhuyla bağdaşmadığı gibi rejimin siyasi sürece ilişkin samimiyetsiz yaklaşımını da ortaya koymaktadır" denilmişti.

Esat Diktası Göstermelik Seçimlere Giderken Mültecilerin Geri Dönme Umudu Zayıflıyor