FED'den Dörtlü Faiz Artırımı Sinyali

TAKİP ET

Goldman Sachs, FED'in bu yıl beklenenin aksine üç defa değil, dört defa faiz artıracağını ve para arzını azaltacağını öngörüyor.

Dünya Çin Virüsü’nün ekonomik etkilerinden kurtulma dönemine girerken, ABD Federal Merkez Bankası FED’in 2022 yılında faiz artırımı ve dolaylı para arzı azaltımıyla sıkılaşmaya gideceğinin mesajları geldi.

Jan Hatzius: Bu yıl dört faiz artırımı bekliyorum

CNBC’ye konuşan Amerikan finans kuruluşu Goldman Sachs baş ekonomisti Jan Hatzius, FED’in beklenenden daha sert politikalar izleyeceği emareleri verdiğini ve bu yıl üç defada kademeli olarak artırılması beklenen FED faizinin dört defa artırılmasını beklediğini söyledi. Mart, Haziran ve Eylül aylarında faiz artırımı beklendiğini söyleyen Hatzius, Aralık ayında ek bir faiz artırımıyla yılın kapanmasını beklediğini sözlerine ekledi.

FED Tayyip Erdoğan’ı Anlamıyor

Fiyat istikrarını sağlamak ve istihdamı artırıcı politikalar gütmekle görevli olan FED, ünlü deneysel ekonomist Tayyip Erdoğan’ın teorilerinin tam aksi istikamette politikalar güdüyor. Amerikalıların Erdoğan yerine “FED’i yöneten beş aile”nin fikirlerine göre şekillenen bir ekonomi yönetimi altında yaşaması AKP’li uzmanlar tarafından Amerikan halkı açısından endişe verici görülüyor.

Yükselen istihdamın yanında artan enflasyon sebebiyle FED, Çin Virüsü etkilerini azaltıcı tedbirlerden kademeli olarak uzaklaşıp, enflasyonu düşürmek için faiz artırma ve para arzını dolaylı olarak azaltma politikalarına başvuracağının sinyallerini verdi. Uzun süredir tahvil satın alarak piyasaya dolaylı olarak para sağlayan FED, alım hızını azalttı ve tamamen kesmek üzere. Tahvil alımları piyasaya sıcak para girmesini sağlıyor, borçlanma ve alışverişleri kolaylaştırıyordu. FED artık 8 trilyon doları aşan tahvil portföyünü satmaya başlayabilir, bu da paranın piyasadan çekilmeye başlaması demek. Eşgüdümlü olarak yükselecek faiz oranlarının enflasyonu baskılayacağı ve Amerikan tarihinin en uzun süren yüksek enflasyon dönemlerinden birini sona erdireceği bekleniyor.

Bilindiği üzere FED, salgının ekonomik alandaki etkilerini azaltmak için para arzını artıran ve doları ucuzlatan politikalara başlamış, 2008 krizinde uyguladığı yöntemleri uygulamıştı. Bu istihdamı artırsa da uzun süren ve alışılmamış bir enflasyon dönemine sebep olmuştu.

TL Dolar Karşısında Eriyebilir

Bütün dünyada para birimleri dolar karşısında değer kazanırken, Türk Lirası ekonomist Erdoğan’ın politikaları neticesinde değer kaybetmişti. Ucuz dolar Tayyip Erdoğan’ın iktidara geldiği yıllarda olduğu gibi değerlenecek piyasa ararken Türkiye böyle bir liman olmayı başaramadı. Dolar arzının azalması ve ABD’ye geri dönmesini teşvik edecek politikaların uygulamaya konması, riskli ve verimsiz kabul edilen ekonomiler için olumsuz etki yapacak. Mart ayında 100 baz puan artırılması beklenen FED faizi ve ek politikalarla doların bütün para birimleri karşısında yeniden değerlenmeye başlaması bekleniyor. 2022’de uygulanacak politikaların enflasyon ve istihdam rakamlarına etkisini yeniden değerlendirecek olan FED, dış güçlerin bir oyunu olarak Erdoğan’ın teorilerini haksız çıkarmaya yemin etmiş gibi görünüyor.

TamgaTürk

FED Faiz artırımı 2022 Fed faiz artıracak mı FED tahvil FED para politikası Goldman Sachs