FED Kararı Bekleniyor: Dolar 15'e Yürüyor

TAKİP ET

Beklenen FED kararı arifesinde Türk lirası dolar karşısında erimeye devam ediyor.

ABD Merkez Bankası FED Başkanı Jerome Powell, daha önceki açıklamalarında ülkedeki enflasyonu "geçici" olarak nitelemiş ancak son açıklamasında enflasyonun geçici olduğunu artık düşünmediklerini açıklamıştı.

FED'in bugün gerçekleştirilecek olan toplantısı sonrasında 22.30'da Powell basın toplantısı yapacak. Toplantıda gösterge faizinin değiştirilmeyerek sıfıra yakın tutulması ve varlık alımlarının azaltma hızının ikiye katlanması bekleniyor.

Salgın nedeniyle uygulamaya konulan teşviklerin kaldırılmasının FED'in para politikasını sıkılaştırmasına, 2022'de faiz artırımı yapılmasına ortam hazırlayacağı belirtiliyor. Yılın son toplantısı olması nedeniyle FED'in 2022 yılı için projeksiyonlarına da yer verilmesi bekleniyor.  Powell enflasyonun kalıcı olmaması için ellerinden geleni yapacaklarını açıklamıştı. 2022 yılında FED'in 2 defa faiz artırımına gideceği tahmin ediliyor.

FED'in faiz artırımına gideceğine yönelik beklentiler ve yarın gerçekleştirilecek olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nda faiz indirimine gidilmesi beklentisi, Türk lirasının dolar karşısında erimesini hızlandırıyor. Yaşanan son değer kayıplarıyla birlikte dolar kuru 14,7420 seviyesine ulaştı.

dolar lira fed jerome powell