Fitch'ten Türkiye'ye Kredi Notu Uyarısı

TAKİP ET

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'ye kredi notunun düşebileceği hususunda bir uyarıda bulundu.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yeni atanan başkanının faiz oranlarını hızla düşürmeye başlaması ve para ve tahvil piyasalarında yeniden karışıklığa yol açması durumunda Türkiye'nin kredi notunun düşürülebileceği uyarısı yaptı.

Türk lirası hafta başından bu yana yüzde 9 değer kaybederken, Fitch Salı günü, partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Naci Ağbal’ı görevden alarak Şahap Kavcıoğlu’nu atamasının, Merkez Bankası’nın güvenilirliğini düşürdüğünü ifade etti.

Fitch'in ülke notları direktörü Tony Stringer, faiz indirimine gitmenin kredi notunun düşürülmesine neden olup olmayacağı sorusuna "Bu, kredi notunu gözden geçirmemize neden olabilecek bir şey, bu kesin" şeklinde cevap verdi.

Stringer, temel riskin ise tasarruf sahipleri, şirketler ve uluslararası yatırımcıların Türk Lirası'nın sert değer kayıpları yaşayacağını düşünüyor olması olduğunu ifade etti. TL’nin son 2 yılda Dolar ve Euro karşısında yarı yarıya değer kaybettiği de eklendi.

Stringer, konuyla ilgili "Aslen baktığımız şey piyasasanın o anki tepkisi ve bu hareketin ödemeler dengesi alanında baskının ne kadar artmasına yol açacağı olur" ifadelerini kullandı.

fitch ratings kredi derecelendirme kuruluşu açıklama bildiri türkiye düşebilir uyarı merkez bankası başkan erdoğan