FÖŞ: Bu Hafta Her Şey Olabilir

TAKİP ET

Ekonomist Atilla Yeşilada, ekonomide yaşanması muhtemel depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kendi YouTube kanalında yayımladığı "Dikkat: Bu Hafta Her Şey Olabilir!" başlıklı videoda Türk ekonomisinde yaşanan ve yaşanması muhtemel depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Atilla Yeşilada "Türkiye gazetesinde bir yazar, ilk defa olarak kontrollü kambiyo rejimine geçişin hiç de korkulacak bir şey olmadığını iddia eden bir yazı yazdı. Şahsi görüşü müdür, birinin düdüğünü mü üflüyordur bilemem" dedi.

Türk lirası ile ilgili yurt dışında yazılanlara değinen Yeşilada, "İsmini vermiyorum, bir yabancı yatırım bankası uzmanı, 'Vallahi sermaye kontrolleri gelebilir. Bu bizim temel senaryomuz değil ama TL dipsiz kuyu. Eğer böyle devam ederse bir şeyler yapmak zorunda kalacaklar' dediğini okudum" diye konuştu.


Yeşilada şunları söyledi:

"Dövizin yükselişi devam ederse Türkiye ekonomisi durma noktasıına gelir. Bu döviz kuru belirsizliği o kadar yüksek ki yakında ihracatçı tedarik yapamayacak. Yani nihai mamul ihraç edemiyorsa yakında girdilerinin bir kısmını almayacak çünkü fiyatlayamıyor. İlaçta yüzde yüzün üzerinde zamdan bahsediyorlar. Süper marketlerde bazı malların satışına kısıtlama getirildiğinden bahsediyorlar. Bütün bunlar Türkiye'nin malı, mülkü, üretimi olmadığından değil, insanlar hangi fiyatları vereceklerini bilemiyorlar. 

O yüzden döviz böyle giderse Türkiye ekonomisi bir ayda zınk diye durur. Hani akşam saatlerinde Kadıköy'e geçmeye çalışırken ikinci köprü veya birinci köprü tıkanıyor ya, saatlerce arabalar yollarda bekliyor, aynı şey ekonomide olur.

Peki o zaman ne yapılması lazım? Çok basit. Faiz artıracaksınız tabii. JP Morgan ve Deutsche Bankn 1000, 1200 puan, yani yüzde 10-yüzde 12 faiz artırımı bekliyor. Bence beklenti olarak doğrudur. Yapılması fevkalade zararlı olacaktır ekonominin birçok kesimine ama başka türlü de dövizin yükselişini durdurmak için bir alternatif kalmadı. 

Peki Erdoğan yapar mı diyorsanız, yapacağını hiç zannetmiyorum açıkçası. İkincisi, hala etkili olabileceğini düşündüğüm yöntem: Merkez Bankası böyle zart zurt canı istediği zaman dövize müdahale etmek yerine, bunu başka videolarımda da söyledim. Hala işe yarayabileceğini düşünüyorum ama bir iki hafta içerisinde o fırsat penceresi de kapanabilir.

Merkez Bankası her sabah 9'da çıkar der ki sitesinde, 'Ben bugün 1 milyar dolar döviz satacağım. Hangi kurum istiyorsa gelsin, bana teklifini versin ben ortalamasını bulayım o kurdan herkese oransal olarak dağıtayım. İstediğiniz zaman döviz bulabileceğinizi, Merkez Bankasının döviz açığını düzenli olarak kapatacağı beklentisi spekülatif ve panik alım satımlarını durdurabilir.

Ama bunun yanında bir şey daha yapılması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız geçen hafta katıldığı toplantılarda asla faizlerin düşürülmesinden vazgeçmeyeceğiz gibi ibareler kullanıyor. Bir iki hafta bu konuda sessiz kalmasının hem kendisinin siyasi kariyeri hem Türkiye'deki vatandaşların esenliği açısından çok yararlı olacağı kanaatindeyim."

föş atilla yeşilada ekonomik kriz döviz kuru dolar