FT: Türk Merkez Bankası Bankalar Üzerindeki Baskıyı Artırdı, 1 Milyon Dolarlık Satış İçin Bile Arıyorlar

TAKİP ET

Financial Times, Merkez Bankası'nın bankaları dolar alım satımı konusunda nasıl sıkıştırdığını yazdı.

"Türkiye lira düşerken bankalar üzerindeki baskıyı artırdı" başlıklı ve Laura Pitel imzalı haberde Türkiye Merkez Bankası'nın bankaların kurumsal müşterilerinin, büyük çaplı şirketlerin döviz alımlarını sınırlamak için bankaları sıkıştırdığı belirtildi.

Habere göre Merkez Bankası yetkilileri, 1 milyon dolarlık FX işlemleri için dahi banka yetkililerini arayarak "Alıcı kim?" diye soruyor.

Söz konusu müdahalenin son 12 ayda yüzde 45 değer kaybeden Türk lirasını istikrara kavuşturmak için uygulanan "en alışılmadık taktik" olduğu belirtilen haberde bu müdahalelerin enflasyonun yükselmesine neden olduğu belirtildi.

Bankacılar büyük döviz alımları için Merkez Bankası'ndan önceden onay almak zorunda olduklarını belirtiyor. Ticari bankalara 5 milyon doları aşan döviz alımlarına zorluk çıkarmaları emredildiği iddia ediliyor.

Bankaların ve şirketlerin işleyişlerine yetkililerin defalarca kez doğrudan müdahale ettikleri ve "gözetim altında tuttukları" belirtiliyor. Yapılan müdahalenin şirketler arasında gerektiğinde ihtiyaç duydukları kadar döviz alamayacakları endişesini yarattığı belirtiliyor. Oysa işletmeler, yurt dışından alınan hammaddelerinden ödemesinden döviz borçlarının ödemelerine kadar dolar ve euroya ihtiyaç duyuyor. Buna karşın yetkili makamlar, firmaların liraya karşı spekülasyon yaptığı düşüncesiyle mütemadiyen müdahale ediyor. 

20 Aralık operasyonunun ardından yaşanan kısa süreli ve göreceli istikrarın ardından kur krizi yeniden patlak veriyor gibi görünüyor. Yeniden 15 lirayı aşan dolar kuru, şu sıralarda 15,35 seviyesinden işlem görüyor.

financial times türk türkiye merkez bankası bankalar üzerindeki baskıyı artırdı 1 milyon dolar dolarlık satış için bile arıyorlar