Goldman Sachs Tahmini: Yıl Sonuna Kadar Politika Faizi Yüzde 9'a İndirilecek

TAKİP ET

Yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yıl sonuna kadar her ay 100 baz puan indirerek yüzde 9'a indireceğini tahmin etti.

Reuters'ın aktardığına göre Goldman Sachs, TCMB'nin politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 9'a indirmesini bekliyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta Ankara'da düzenlenen TESK Genel Kurulu'nda banka yöneticilerine alenen talimat vermiş ve "Para piyasası kurulu yüzde 12’ye indirdi. Temennim odur ki bundan sonraki toplantısında bunu biraz daha indirmek suretiyle faizimizi tek haneli rakama indirmeliyiz" demişti.

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yıl sonuna kadar her ay 100 baz puan düşürerek 2023 yılı gelmeden politika faizinin tek haneye inmesini beklediklerini açıkladı.

Erdoğan'ın Fantastik Kurgu Evreni: Faiz Sebep, Enflasyon Sonuçtur 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizin sebep, enflasyonun ise sonuç olduğunu öne sürüyor ve genişlemeci para politikasıyla ekonominin çarklarının dönmeye devam ettiğini, bu sayede elde edilen cari fazlayla birlikte dolar kurunda yaşanan yükselişlerin tersine döndürüleceğini ve enflasyonun da düşeceğini iddia ediyor.

Buna karşın savaş nedeniyle tüm dünyada enerji fiyatları yükseldi ve dünya merkez bankaları sıkı para politikalarına yöneldi. Bu nedenle küresel resesyon beklentisi yükselmeye başladı. Ayrıca Türkiye'de cari açık Erdoğan'ın savının aksine azalmadı, arttı. Türk lirasındaki değer kayıpları ise artarak sürüyor. Enflasyonda baz etkisiyle yaşanacak düşüşün Erdoğan tarafından seçmenlere bir başarı hikayesi gibi sunulacağı anlaşılıyor. Fakat ekonomist Şeref Oğuz kısa süre önce Dünya gazetesinde kaleme aldığı köşe yazısında enflasyon son bulsa dahi hayat pahalılığının uzun yıllar Türk halkıyla beraber kalacağını belirtmişti.

Şeref Oğuz'dan Asgari Ücrete Yüzde 80 Zam İddiası

Goldman Sachs tahmini yıl sonuna kadar 2023 politika faizi yüzde 9 indirilecek abd tcmb ppk merkez bankası para politikaları kurulu