Güney Azerbaycanlıların Türkçe İsim Kullanmalarının Engellenmesi Olayında "Ayıl" İsmi Sembol Oldu

TAKİP ET

Molla rejiminin Güney Azerbaycan'ın Erdebil kentinde çocuklara Türkçe isim verilmesine izin vermemesi protesto ediliyor.

Molla rejiminin yetkililerin listelerinde böyle bir isim bulunmadığı gerekçesiyle, "uyanış" ve "diriliş" anlamına gelen "Ayıl" ismini koymalarına müsaade etmediğini kaydedilmişti.

Çocuklarına Türkçe isim koymak isteyen Güney Azerbaycanlılar, İran hükumeti tarafından engellenmeye devam ederken Güney Azerbaycanlı aktivistler, dün İran’ın genelinde Türkçe isim mücadelesine destek amacıyla protesto kampanyası başlattı. Erdebil şehrindeki sokaklara, mücadelenin sembolü olan "Ayıl" ismi sprey boyalarla yazılırken ve "Uyanış-Uyanmaktan Korkmuyorum" gibi ifadeler de kullanıldı.

İran’daki Türkçe isim krizi, Azerbaycan Türkü görme engelli sokak müzisyeni Seccad Colani’nin kızına Türkçe isim vermek istemesi ve engellerle karşılaşması üzerine yeniden alevlendi. Colani, yeni doğan kızını 7 aydır nüfusa kaydettiremiyor. Birçok Güney Azerbaycan Türkü aile, “Ayıl”, “Anar”, “Sevgi”, “Yağış”, “Atakan” ve “Huntay” gibi isimleri nüfusa kaydettiremedikleri için İran yönetimine tepki gösterdi.

güney azerbaycan tebriz erdebil türkçe isim türkçe coğrafi isim coğrafya coğrafi isim isimler değiştiriliyor bebeklere türkçe isim türkçe isim koyulmasına izin verilmiyor türkçe isim kullanılması iran türkçe isim