Halimiz Tam Anlamıyla 'İbretlik': ABD'de 'Türkiye'de Merkez Bankacılığının Kurumsuzlaştırılması' Semineri

TAKİP ET

Türk Merkez Bankası'nın içine düştüğü durum ibret olsun diye seminerlere konu ediliyor.

ABD'nin Stanford Üniversitesi'nde "Türkiye'de merkez bankacılığının kurumsuzlaştırılması" konulu bir seminer verileceği öğrenildi.

Sözcü'nün haberine göre saygın düşünce kuruluşu Hoover Enstitüsü'nün tek Türk üyesi ve Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Caner Bakır'ın vereceği 4 Mayıs'taki seminerin tanıtımında "Bu seminer, geleneksel merkez bankacılığı normlarının ve uygulamalarının kurumsuzlaştırılmasının, başkanlık sistemi yönetiminin bir aynası olduğunu ortaya koyuyor. Bu süreç sadece Merkez Bankası'nın değil, Türk devletinin de politika kapasitesini aşındırdı. Bu nedenle, süreç tersine çevrilmedikçe mevcut politika başarısızlıklarına ve artan sosyoekonomik maliyetlere kimse şaşırmamalı" ifadelerine yer verildi.

Dönemin TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski Ekim 2021'de yaptığı konuşmada, "Çoğulcu demokrasi ve kuvvetler ayrılığının güçlendirilmesi, şeffaf, hesap verebilir bir kamu yönetimi, denetleyici ve düzenleyici kurumların özerkliği, bizi kurumsuzlaşma girdabından koruyacaktır. Kurumsuzlaşma Türkiye'nin cezbedebileceği ve ihtiyaç duyduğu yatırım sermayesinin gelmemesinin sebeplerinden biridir. Kurumsuzlaşma ülkemizin en hayati dış ilişkilerinde erime, hatta kopmalar ile sonuçlanmaktadır" demiş, "Ekonomimizin içinde bulunduğu istikrarsızlık girdabı da kurumsuzlaşmanın bir sonucudur" ifadelerini kullanmıştı.

halimiz tam anlamıyla ibretlik abd türkiye merkez bankacılığının merkez bankası kurumsuzlaştırması semineri