Hamaney'in Azerbaycan'daki Casusu Ocaq Nejad İran'a Kaçtı

TAKİP ET

İran'ın dini lideri Hamaney'in Azerbaycan'daki temsilcisi Ocaq Nejad, casusluk faaliyeti yürüttüğü ortaya çıkınca İran'a kaçtı.

Azerbaycan'ın II. Karabağ Savaşı ile birlikte Ermeni işgali altındaki topraklarının çoğunluğunu kurtarması sonrasında İran'da nükseden Türk alerjisi kendisini gösteriyor. Karabağ güneyinde askeri tatbikata girişen ve Türkiye ile Azerbaycan karşıtı kampanya başlatan İran'ın Azerbaycan'da yürüttüğü dini temelli propaganda faaliyetleri ifşa oldu.

İran'ın dini lideri Hamaney'in Azerbaycan'daki temsilcisi Ocaq Nejad, 5 Ekim'de İran'a kaçmıştı. Azerbaycan basınında ortaya çıkan belgelere göre Azerbaycan'da casusluk faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıkan Nejad, hakkında başlatılan soruşturmalar nedeniyle İran'a kaçmak zorunda kaldı.

Ortaya çıkan raporu Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar üzerinden aktaran Güney Azerbaycanlı gazeteci Mesut Haray, "İran'da Siyasal İslam gerçeği. Azerbaycan Cumhuriyeti'nde İran'ın dini lideri Hamaney'in temsilcisi Ocaq Nejad, neden Azerbaycan'dan ihraç edildi? Azerbaycan medyası bu konuda belgeler yayınladı.

Bu rapora göre, Hamaney temsilcisinin Azerbaycan'ın ulusal güvenliğine yönelik faaliyetleri dört alanda faaliyet göstermekteydi.

1. Görünüşte dindar misyonerler yetiştirmek amacıyla İran'da ideolojik eğitime gönderilmeye uygun gencleri belirlemek ve İran'a göndermek

2. Gence ve Nardaran'da meydana gelen olaylar gibi Azerbaycan'ın farklı bölgelerinde silahlı terör grupları örgütlemek.

3. Azerbaycan ve Borçalı'dan (Gürcistan'ın Azerbaycan bölgeleri) humus ve zekat adı altında yasa dışı para toplanması ve ideolojik ve terörist faaliyetler için harcanması.

4. Azerbaycan Cumhuriyeti'ndaki yüzlerce acentesini farklı başlıklar altında finanse etmek" ifadelerini kullandı.

Molla Rejiminin Türk Karşıtı Kampanyası

II. Karabağ Savaşı ile Ermeni işgalindeki topraklarının çoğunu kurtaran Azerbaycan, kurtarılan Şuşa topraklarında kontrolü tamamıyla ele aldı. Bunun ardından İran tırlarının bölgeye Azerbaycan izni olmaksızın girişinin engellenmesiyle birlikte İran, Türkiye ve Azerbaycan karşıtı propagandaya başladı.

Onlarca yıldır hiçbir askeri hareketliliğe girişmediği Karabağ güneyinde askeri tatbikat başlatan İran'ın Ocaq Nejad'ın kaçışı ile birlikte Azerbaycan'da casusluk faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıkmış oldu.

İran'ın Molla Rejiminin Güney Azerbaycan Türklüğüne Düşmanlığı

Bölgenin en büyük göllerinden biri olan ve Van Gölü'ne yalnızca 150 kilometre mesafede bulunan Urmu Gölü'nü besleyen nehir ve ırmaklara İran rejimi tarafından inşa edilen barajlar nedeniyle Urmu Gölü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Tahran rejiminin maksatlı olarak gerçekleştirdiği politikalarla yok etmek istediği Urmu Gölü ortadan kalkarsa, Göl'ün doğrudan ya da dolaylı olarak beslediği on milyona yakın Türk topraklarını terk etmek zorunda kalacak.

İran'ın faşist molla rejimi, Güney Azerbaycan'da Türklerin ana dillerini kısıtladığı gibi, bu yönde çalışmalar yapan Türklere yönelik de baskıcı politikalar izliyor. Ayrıca Türk kadınlarının din ve vicdan hürriyetini mütemadiyen çiğneyen İran'ın polisleri geçtiğimiz günlerde yasaya uygun biçimde örtünmedikleri gerekçesiyle Türk kadınlarını yerlerde sürüklemişti.

Bunun yanında İran rejimi, Kürtçü teröristlerin bölgedeki Türklere yönelik saldırılarına göz yumuyor. Geçtiğimiz günlerde birkaç yüz kişilik bir terörist grup Sulduz kentine bağlı Saksıtepe köyünü basarak Türk ailelere saldırmış, Türk aileler köylerini bırakıp kaçmak zorunda kalırken bu ailelerin evleri patlayıcılarla yıkılmıştı.

Hamaney'in Azerbaycan'daki Casusu Ocaq Nejad İran'a Kaçtı