Hazine Bakanlığı İle TCMB'nin Birbirinden Haberi Yok: Nereden Ne Uyduracaklarını Şaşırdılar

TAKİP ET

Merkez Bankasının dövize endeksli TL mevduat hesaplarına ilişkin tebliği ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın çelişmesi nedeniyle kafa karışıklığı oluştu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı dövize endeksli TL mevduat hesabı uygulaması kararına ilişkin Merkez Bankasından yapılan açıklamada "20 Aralık 2021 tarihinde ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan yurt içinde yerleşik gerçek kişiler, söz konusu hesaplarını vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüştürmeleri halinde destekten yararlanabileceklerdir" denilmişti.

Döviz Endeksli Mevduat Hesaplarına Sadece 20 Aralık 2021 Tarihinde Hesabında Döviz Olanlar Geçebilecek


Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bu açıklamaya ilişkin "Nerden ne uyduracaklarını şaşırdılar" dedi.

"Döviz hesabı olma şartı yok" diyen Nebati, "Bir defaya mahsus bir uygulama yok. 3 ay kaldınız, sonra sisteme bir daha girmek istediniz, girersiniz. Bir kereye mahsus falan değil. Nerden ne uyduracaklarını şaşırdılar, yemezler" ifadelerini kullandı.

Nureddin Nebati: Cumhurbaşkanı Bir Manifesto Yayınladı ve Türkiye'de Birçok Şey Değişti


Olay üzerine Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında sağlıklı bir iletişim olmadığı, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kararın kurumlar arası bir koordinasyon olmaksızın alındığı yorumları yapıldı.

Çelişkiyi yorumlayan gazeteci Uğur Gürses ise "Merkez Bankası, döviz hesaplarından TL'ye geçişi özendirmek için bu mekanizmayı çalıştıracakmış, Hazine ise TL'de duran ama döviz kuru artışına endeksli hesapları içeren mekanizmayı çalıştıracakmış. Açıklamaların kopuk olması karmaşa yaratmış" açıklamasını yaptı.

Alaattin Aktaş ise "TCMB tebliği kur korumalı mevduattan yalnızca DTH'den dönenlerin yararlanacağı gibi yorumlandı. Gerçek öyle değil. TL mevduat hesabı açanlar da bu uygulamadan yararlanacak. Resmi Gazete'de Maliye'nin tebliğinin henüz yayımlanmaması bu karışıklığa yol açtı. AKP ekonomide çok radikal bir karar alıyor. (Yanlışlığı başka.) Ama bu konudaki iki tebliği Resmi Gazete'de aynı anda yayımlamayı bile beceremiyor. Üstelik tebliğ ve açıklamalarda kafa karıştıran ve anlaşılamayan yönler var. Takdire şayan!" dedi.

"'Bir kereye mahsus nereden çıktı' diyen Maliye Bakanına birisi söylesin! MB'nin RG'de yayımlanan tebliğinin 5. maddesinin 4. fıkrası: 4)Bu uygulama kapsamında açılan TL mevduat veya katılma hesapları bu maddenin 2. fıkrasında belirtilen destekten bir defaya mahsus faydalanabilir" diyen Aktaş, "TCMB'nin tebliğine göre destekten bir kez yararlanılabilir. Maliye Bakanına göre ise sınırlama yok. Yani dövizden TL'ye geçenlere bir defa, TL hesap açanlara sınırsız mı? Eğer öyleyse dövizden TL'ye geçer, karlı görürsen vade bitiminde uzatırsın. Nasıl da karıştırdılar!" ifadelerini kullandı.

"Çin Modeli ve Rekabetçi Kur" Yalan Oldu

Haziran 2018'de 4 lira seviyesinde olan dolar kuru 18,30 seviyesine kadar yükselmiş, kuru kontrol altına alamayan AKP yönetimi önce "Çin modeli" sonra ise "Türkiye modeli" diyerek kurun maksatlı olarak ihracatın artırılması için yükseltildiği iddialarını ortaya atmıştı. 

Erdoğan'ın son kararıyla birlikte "rekabetçi kur istendiği" iddiaları yalanlanmış oldu.

nureddin nebati şahap kavcıoğlu recep Tayyip Erdoğan tcmb Hazine ve Maliye Bakanlığı