Haziran'a Kadar 600 Baz Puan Faiz İndirimi: Dolar Uçacak

TAKİP ET

İngiltere merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics'in Türkiye ekonomisine ilişkin öngörüleri tartışma yarattı.

Merkez Bankası'nın aldığı yüz baz puan faiz indirimi kararıyla birlikte Türk lirasında yaşanan değer kayıpları nedeniyle dolar Türk lirası karşısında tarihi rekorunu kırarak 8,86'ya kadar çıkmıştı.

Yükselişini sürdüren doların evvelsi gece 8,94'e kadar ulaşmasıyla birlikte dünyanın dört bir yanından yatırım şirketleri Türk ekonomisinin gidişatına ilişkin projeksiyonlar oluşturdu.

Britanya merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics'in hazırladığı projeksiyona göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2022 Haziran ayına kadar 600 baz puan daha faiz indirimine gidecek.

Türkiye'nin 170 milyar dolar seviyesindeki kısa vadeli dış borcunun Arjantin'in ardından gelişmekte olan ekonomiler arasındaki en yüksek seviye olduğu hatırlatılan projeksiyonda, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin Türk ekonomisindeki güven sorununu körükleyeceği ve 2022 yılı sonuna kadar doların lira karşısında 10,50 seviyesine kadar çıkacağı öngörüldü.

Yeniçağ'ın haberine göre İsviçre merkezli yatırım bankası UBP ise TCMB'nin faiz indirimini devam ettireceği beklentisinin doların yükselişini hızlandıracağı ve 2022 yılı Haziran ayında doların lira karşısında 10,25, yıl sonunda 11.00 seviyesine kadar yükseleceği öngörüsünü yaptı.

Haziran'a Kadar 600 Baz Puan Faiz İndirimi Dolar Uçacak