Hükümet Gözünü Bankalardaki Dövize mi Dikti?

TAKİP ET

Yandaş gazete Yeni Şafak'ın manşeti tartışma yarattı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur" şeklindeki fantastik ekonomi teorisinin başkanları arka arkaya değiştirilen Merkez Bankası'na dayatılmasıyla Türk lirası, tarihinin en değersiz günlerini yaşıyor.

18,30 lira seviyesine ulaşan dolar kuru, 20 Aralık 2021 gecesi yapılan "Kur Korumalı Mevduat" operasyonuyla 13 lira seviyesine kadar geri çekildiyse de doların yeniden 18 liraya dayanması sadece aylar sürdü.

Dolar Kuru Yılın Zirvesine Ulaştı

Sopalı Ekonomi Dönemi

Dolar kurunun yükselişine mani olmak isteyen hükümet, ekonomide güven ortamı yaratacak adımlar atmak ve tüm dünya ülkelerinin yaptığı üzere sıkı para politikaları takip etmek yerine piyasayı "sopa" ile baskı altında tutmayı tercih ediyor.

BDDK'nın dolar mevduatı olan firmalara TL cinsinden kredi kısıtlaması getirdiği günlerde Dünya gazetesinin patronu Hakan Güldağ, iş adamı bir dostunu Merkez Bankası bürokratlarının arayarak dolar bozdurmasını istediklerini açıkladı.

Hakan Güldağ: Merkez Bankası'ndan İş İnsanlarını Arayıp 'Dolar Satın' Diyorlar

Şimdi de Bankalardaki Dövize mi El Konulacak?

Bugünün tartışma yaratan sorusu ise bu: Şimdi de bankalardaki dövize mi el konulacak? Hükümet medyasının amiral gemisi, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ailesine ait olan yandaş Yeni Şafak gazetesinin bugünkü manşeti bu sorunun dillendirilmesine neden oldu.

Yeni Şafak 2 Ağustos 2022 sayısını "Türkiye'nin önündeki en büyük engel döviz stokçuları" şeklinde bir başlıkla yayımladı. Haberde şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'de son altı ayda şirketler ve şahıslar 50 milyar dolar değerinde döviz satın aldı. Bankalardaki 240 milyar dolarlık döviz var. Bunun 148 milyar doları paradan para kazanmak için stoklanmış durumda. Türkiye'yi faiz-kur-enflasyon sarmalına hapseden bu sistem, Türkiye ekonomisinin önünde en büyük engel olarak duruyor."

hükümet gözünü bankalardaki dövize mi dikti dolar kuru rezervi 240 milyar dolar 128 milyar dolar recep Tayyip Erdoğan faiz sebep enflasyon sonuçtur kur şoku