Hükümetin FETÖ'cülerle İş Birliği Yaparak Kılıçdaroğlu'na İftira Attığı Mahkeme Kararıyla Kesinleşti: Saray Kılıçdaroğlu'na Tazminat Ödeyecek

TAKİP ET

FETÖ'cü Bugün gazetesine sızdırılarak yayımlanan ve Kılıçdaroğlu'na yönelik iftiralar içeren "Kılıçdaroğlu'na BÇG fişlemesi" manşetli haber nedeniyle açılmış olan davayı Kılıçdaroğlu kazandı.

Fetullahçılara ait olan ve 15 Temmuz sonrasında kapatılan Bugün gazetesi 15 Nisan 2008 tarihinde "Kılıçdaroğlu'na BÇG fişlemesi" manşetiyle yayımladığı haberde "Kılıçdaroğlu'nun genel müdür olarak görev yaptığı dönemde kurumda Kürtçü, mezhepçi ve bölücü faaliyetlerde bulunduğu, Alevi-Kürt olan 10 bin kişiyi SSK'ye aldığı, 100'den fazla PKK ve TKLP'liyi kritik noktalara yerleştirdiği, usulsüz ihaleler yaptığı, SSK'yi trilyonlarca lira zarara uğrattığı"nı iddia etmiş ve iddialar 28 Şubat döneminde kurulan Batı Çalışma Grubu raporlarına dayandırılmıştı.

Kılıçdaroğlu'nun açtığı tazminat davası gereği Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi 2009 yılında Başbakanlık'tan Batı Çalışma Grubu raporlarını istemiş ve Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü raporları mahkemeye göndermişti.

Bunun üzerine Kılıçdaroğlu 2010 yılında Başbakanlığa da "gerçeğe aykırı bilgiler içeren rapor düzeneme, arşivde tutma ve basına sızdırma" gerekçeleriyle dava açmış ve dava dilekçesinde "28 Şubat döneminde SSK Genel Müdürü olduğu dönemlerde hakkında gerçek dışı, ağır itham ve iftiralar içeren, yasadışı olarak hazırlanan bir dokümana siyasi birtakım hesaplarla 'gizli' ibareli Başbakanlık damgası vurularak resmiyet kazandırılması, Başbakanlık arşivinde bulundurulması, dışarıya sızdırılarak basına verilmesi ve bizzat Başbakanlık resmi kurumu tarafından sahiplenilerek, resmi yargı makamlarına 'rapor' olarak gönderilmesi nedeniyle ağır hizmet kusuru işlendiği ve kişilik haklarının ihlal edildiği…" ifadelerine yer verilmişti.

Kılıçdaroğlu'nun açtığı dava Ankara 1. İdare Mahkemesi tarafından 2012 yılında reddedilmiş ve temyiz talebini inceleyen Danıştay 10. Dairesi kararı bozarak Kılıçdaroğlu'nu haklı bulmuştu.

Ama Ankara 1. İdare Mahkemesi'nin Danıştay'ın bozma kararına uymaması üzerine Kılıçdaroğlu'nun avukatı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na müracaat etti.

Kılıçdaroğlu'nun başvurusunu kabul eden Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun kararında "Kim tarafından düzenlendiği ya da düzenlettirildiği belli olmayan ve niteliği gereği gizli kalması gereken raporun basına sızdırılması ve/veya basına sızdırılmasının engellenmemesi suretiyle aktif siyaset yürüten davacı hakkında bir takım şüphe ve tereddütler uyandırılmış ve davacının onurlu ve saygın yaşama hakkı zedelenmiştir. Yürütmekle görevli olduğu hizmeti, kişi haklarının zedelenmesini önleyecek şekilde gerekli önlemleri alarak düzenlemeyen ve niteliği gereği gizli kalması gereken raporun basına sızdırılması ve/veya basına sızdırılmasının engellenmemesi nedeniyle gizliliği sağlayamayan davalı idarenin olayda hizmet kusuru bulunmaktadır" denildi.

Cumhurbaşkanlığı adına başvuran Hazine ve Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği'nin karar düzeltme talebi başvurusunu Danıştay'ın reddetmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı'nın Kılıçdaroğlu'na tazminat ödemesi kesinlik kazandı.

FETÖ'cülerle İş Birliği Yapıp Kılıçdaroğlu'na İftira Attılar

Konuya ilişkin açıklama yapan Kılıçdaroğlu'nun avukatı İlsu Çatak, "Son kararla, müvekkilimin 28 Şubat BÇG raporunun hukuk dışı olarak Cumhurbaşkanlığı tarafından dışarı sızdırılması, FETÖ'cü Bugün gazetesine verilip yayınlattırılmasında sorumlu olduğu ve müvekkilimin kişilik haklarının ihlal edildiği hukuk mücadelesinin sonunda kesin bir şekilde ortaya çıkmıştır. Karar, zamanında FETÖ'cülerle nasıl işbirliği yapılarak ana muhalefet liderinin asılsız itham iftira ve suçlamalarla yok edilmek istendiğinin ve ortak çalıştıklarının net olarak bir belgesidir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı'nın FETÖ'cülerle İş Birliği Yaparak Kılıçdaroğlu'na İftira Attığı Mahkeme Kararıyla Kesinleşti Saray Kılıçdaroğlu'na Tazminat Ödeyecek