'Hükümetin Kur Korumalı Mevduat İçin Bütçeden Ödeme Yapma Yetkisi Yok'

TAKİP ET

Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, hükümetin kur korumalı TL mevduat için vadedilen ödemelerin bütçeden yapılmasına imkan tanıyacak bir yetkisi olmadığını açıkladı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, HaberTürk canlı yayınında hükümetin kur korumalı Türk lirası mevduat uygulaması için vadedilen ödemelerin bütçeden yapılmasın imkan tanıyacak bir yetkisi olmadığını açıkladı.

Fatih Altaylı, Teke Tek programına konuk olan Elif Yılmaz'a "Hazine dedi ki bankalar en fazla Merkez Bankasının belirlediği faizden 300 baz puan faiz verebilecekler mevduat faizlerine. Eğer kurdaki artış yüzde 17'den fazla olursa yüzde 20 olursa 3 puan hazinenin sırtında. Türkiye'deki mevduat miktarı 3 trilyon lira mevduatta yüzde 2'lik bir artış olursa 60 milyar TL 3 aylık, yıllık ise 720 milyar TL bir yük gelecek. Bu ciddi bir para, bütçe yeni geçti meclisten hazinede de buna karşılık ayrılmış bir kaynak yok. Türkiye'nin zaten borçlanma faizi yüzde 23'ler civarında. Hazine bir kaynak bulamazsa borçlanarak bunu karşılacak. Hazinenin risk primi, CDS'ler 600'lerde olduğu için bu hazinenin daha fazla ve daha yüksek faizle borçlanmasını getirir mi? Yoksa hazine bütçe içerisinden, borçlanmasız bir şekilde bu işi atlatabilir mi enflasyonun da olduğu bir ortamda?" sorusunu yöneltti.

Prof. Dr. Elif Yılmaz ise "Öncelikle böyle bir harcamayı yapma yetkisi var mı bütçenin ona bakmak lazım" dedi.

Altaylı'nın "Var mı?" diye sorması üzerine Yılmaz net bir şekilde "Yok" yanıtını verdi.

"Yani aslında bütün vergi gelirleriyle bütün kamu giderlerinin finanse edilmesi gerekiyor. Yani anayasanın 73. maddesinde der ki herkes kamu giderini finanse edecek ama vergiler bu kamu gideri için kullanılacak. Peki herhangi bir vergi gelirini burdaki kur giderine tahsis etme imkanımız var mı? Böyle bir şey söz konusu değil. Öncelikle bütçede çok ciddi düzenlemeler yapılması lazım. Hem 5018 sayılı yasada herhangi bir vergi gelirini oraya tahsis edeceğimize dair 13. maddenin elden geçmesi gerekiyor ki çok zordur böyle bir şey" diyen Yılmaz'a "Yasalar böyle bir şey yapmaya imkan sağlamıyor mu?" diye soran Altaylı'ya Prof. Dr. Yılmaz "Her zaman böyleydi. Vergi gelirleri ortak bir havuzda toplanır. Oradan tüm kamu harcamalarına dağılır" yanıtını verdi.

Bu Bir Kamu Harcaması Değil

Altaylı'nın "Bu bir kamu harcaması sayılmıyor mu?" şeklindeki sorusuna yanıt veren Yılmaz, "Şu anda öyle bir seçenek yok yani. Bütçe kanununda herhangi bir metinde geçen bir şey söz konusu değil. Hazinede fazla dahi olsa bu çok şüpheli bir durum" dedi.

Altaylı'nın "Ne yapılması gerekiyor bunun önünü açmak için?" şeklindeki sorusuna yanıt veren Yılmaz, "Anayasa 73'den başlayıp 5018'deki kamu maliye yönetim kanunundaki değişiklikler" diye konuştu. Şeref Oğuz'un "KHK ile olmaz mı?" diye sorması üzerine Yılmaz "Olmaz. Nasıl olabilir?" yanıtını verdi.

 

binhan elif yılmaz kur korumalı tl mevduat hesapları hazine bütçe yasa