Hüsamettin Yalçın: 2. El Araba Fiyatlarında 1 Ay Sonra Yüzde 50 Düşüş Öngörüyoruz

TAKİP ET

Hüsamettin Yalçın, döviz kurunda yaşanan düşüşle birlikte 2. el otomobil fiyatlarında yüzde 50'lik bir düşüş öngördüklerini söyledi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kur korumalı TL mevduatı uygulamasını açıkladığı ve Merkez Bankasının kamu bankaları eliyle 7 milyar dolara yakın rezervi erittiği 20 Aralık'ta döviz kurunda başlayan düşüşün etkisi otomobil piyasasına yansıdı.

2022 yılında sıfır ya da ikinci el otomobiller için fiyatların "daha makul" seyredeceğini belirten Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, "Döviz kurunun da gerilemesiyle 1 ay sonra ikinci el araba fiyatlarında yüzde 50’lik bir düşüş öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sıfır otomobil fiyatlarının 3 ayda yüzde 40 arttığını belirten Yalçın, geçtiğimiz hafta döviz kurunda yaşanan gerileme ile 15 firmanın fiyatlarını indirdiğini hatırlatarak "Bu hafta fiyatlarını güncelleyen otomobil firmasının 22’ye çıkacağını düşünüyoruz. Sıfır kilometre araçların fiyatlarındaki gerileme yüzde 15’lere yaklaştı. İndirimin devam etmesini bekliyoruz. Şu anda sıfır kilometre araç fiyatlarıyla ikinci el otomobil fiyatları arasında uçurum var. Sıfır otomobillerde yüzde 40 gibi fiyat artışı olmuştu bu ikinci elde yüzde 200’leri buldu. Hatta model bazında yüzde 300-400’lerde fiyat artışlarını gördük" dedi.

"İkinci El Fiyatları 1 Ay Sonra Düşer"

İkinci el piyasasında fiyatların inişinin sıfır otomobillerdeki gibi hızlı gerçekleşemediğini belirten Yalçın, "Yaz aylarında yüksek maliyetli ikinci el araç alan kişiler, fiyatları sıfır otomobillerdeki gibi gevşetemiyor. Ama gevşetmek zorunda kalacaklar. Tabi döviz kurunun belli bir oranda sabit kalması önemli bir kriterdir. Ocak ayında döviz kurundaki geri gelme devam ederse ikinci el arabalarda fiyatlar 1 ay sonra daha düşük seviyelere gelecektir diye öngörüyoruz. Yüzde 50 oranında fiyatlarda düşüş olacağını düşünüyoruz" öngörüsünde bulundu.

"Eski Fiyatlara Dönüş Olmaz"

Beklenen düşüşe rağmen fiyatların eski seviyesine kadar inmeyeceğini vurgulayan Yalçın, "Ama 1 ay önceki fahiş fiyatlar da olmaz. Şu anda sıfır kilometre araç almak için doğru zaman. Eğer bulabilirlerse hemen almalarını tavsiye ederim. Ancak ikinci el otomobillerde öyle değil. Fiyatların düşmesi için 1 buçuk ay var. İkinci el araç almak isteyenlerin biraz daha beklemesi gerekiyor" diye konuştu.

hüsamettin yalçın araç otomobil fiyatlar ikinci el