İbrahim Kahveci: Millet 21-22 Aralık'ta 1 Milyar 779 Milyon Dolar Döviz Aldı

TAKİP ET

20 Aralık'ta yaşanan döviz kuru hareketliliği tartışılmaya devam ediyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 20 Aralık günü kur korumalı TL mevduat uygulamasını başlatacaklarını açıklamış, sonrasında dolar kuru 18,30 seviyelerinden adeta çakılmıştı.

Sonrasında ise Merkez Bankasının kamu bankaları eliyle -arka kapı yoluyla- 7 milyar dolara yakın dolar sattığı ortaya çıkmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise dün A Haber canlı yayınında "Asla gece dolar satılmadı. Kamu Bankaları devreye girmedi. Hiç kimse devreye girmedi. Bireysel satıcılar devreye girdi. Birbirleriyle yarıştılar" demiş, yalnızca dakikalar sonra ise "Piyasaya 40 milyar dolar sürüldüğünü iddia ediyorlar. 40 milyar dolar nasıl olur? O gece Merkez Bankası 7 milyar dolar müdahalede bulundu. Tüm kamu ve kurumları her türlü enstrümanı kullanmakla mükelleftir" açıklamasını yapmıştı.

Millet 21-22 Aralık'ta 1 Milyar 779 Milyon Dolar Döviz Aldı

Nebati'nin sözleri üzerine Halk TV'de Seda Selek tarafından yayımlanan Neden Sonuç programında değerlendirmelerde bulunan ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, "Burada bazı vatandaş satmış, bazı vatandaş almıştır. Diyelim ki 10 kişi döviz satmıştır, 50 kişi döviz almıştır. Neti ne? O gece 1 milyar dolar döviz satan olmuştur, 2 buçuk milyar dolar döviz alan olmuştur. Neti ne? 1 buçuk milyar dolar net döviz alımı olmuştur" dedi. 

Mehmet Tezkan'ın "Peki dolar nasıl düştü?" diye sorması üzerine ise Kahveci, "O gece yapılan işlemlerde, 30 Kasım-24 Aralık arası TCMB'nin bilançosuna bakarsak 16,7 milyar dolar gitmiş. Kamu bankalarının satışının bir kısmı da arka kapı ile Merkez Bankasından verildiği için Aralık ayında yaklaşık 20 milyar dolar gitmiş" yanıtını verdi.



"Bakan ne diyor dün akşam ısrarla? Millet o gece akın akın döviz sattı diyor. Devletin resmi rakamı ise böyle bir şey olmadığını, tam tersine vatandaşın hala döviz almaya devam ettiğini gösteriyor" diyen Kahveci, "İki, Bakan ısrarla 'Asla bir müdahale söz konusu olmamıştır' diyor. Rakamlar ortada. Aklıma ne geliyor biliyor musunuz? Bakan ilk geldiğinde 'gözlerimdeki ışıltı' demişti. Spiker arkadaş da 'Ekonomi rakamdır' demiş, Bakan ise 'Gözlerimdeki ışıltıya bak' demişti. Vatandaşa 'Gerçeğe bakma' diyor. 'Rakamla gerçekle senin işin yok' diyor. Ben sana 'Faiz sebep, enflasyon sonuçtur' dedim ama faizi indirdim dolar arttı, dolar artınca her şeye zam geldi, şimdi marketlere baskın yapıyorum. İyi de sen bana aylarca bir teori söyledin: Faiz sebep, enflasyon sonuç. Bak bir belediye zabıtası teorini bitirdi. Çünkü teorin yok" ifadelerini kullandı.

 

ibrahim kahveci dolar döviz ekonomi mehmet tezkan seda selek