İbrahim Kahveci: Sorunu Piyasalardan Alıp 84 Milyona Yükledik

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "dövize endeksli mevduat" kararı tartışılıyor.

Halk TV canlı yayınında dövize endeksli mevduat kararını değerlendiren İbrahim Kahveci, şunları söyledi:

"Örtülü faiz diyorlar, tam değil. Örtülü faiz artırımı ama bu daha ziyade TL üzerinden değil, dolar veya euro üzerinden bir faiz verme durumu.

Bu ne anlama geliyor? Türkiye bir kur krizi yaşıyordu. Devalüasyon enflasyon sarmalındaydı. Bu sorunu öteledik. Sorunu para piyasalarından alıp 84 milyonun vergisi üzerinden hazineye yükledik.

Şöyle düşünelim: Vatandaş bankadan gidip kredi almış, yüzde 20 faizli, ödeyememiş. İşini kaybetmiş, parası yok. Gitmiş tefeciden 6 aylığına yüzde 100 faizli borç almış bankaya borcunu ödemiş, demiş ki '6 ay rahatım'.  6 ay sonra tefeciyle ne yapacak orası başka... Bu süre afaki tabii ki. Bu bir öteleme ama ilelebet süremez. 

Kabinenin bunu süreli tutması en isabetlisidir. Bu nihai çözüm değildir ara geçiştir. Bana sorsalar dolara euroya güvence vereceğime TL'ye güvence verirdim. Biz dün akşam Londra bankerlerine güvence verdik. Düşünsenize ABD'de faiz yüzde 1,5 ya da yüzde 2. Türkiye'de gelip yüzde 14'ten faize yatıracaksınız. Döviz garantiniz var.

Akşam Cumhurbaşkanı sıcak paraya kapattık diyor. Yeni ekonomi modelinde dış güçler bizi yıkmaya çalışıyor, bunu ihracatla aşacağız diyor. Yahu dış güçler bizi yıkmaya çalışıyor da ihracatı kime yapacağız? Hem dış güçler bizi yıkmaya çalışıyor hem de bunu ihracatla aşacağız demek tam bir çelişki. Türkiye'yi sıcak para cenderesinden kurtaracağız diyoruz ama bu iş tam da sıcak paraya garanti veriyor."
 

recep Tayyip Erdoğan dövize endeksli mevduat ibrahim kahveci döviz dolar