IMF, Türkiye İçin Büyüme Beklentisini Açıkladı

TAKİP ET

IMF, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6, gelecek yıl yüzde 3,5 büyüyeceği öngörüldü.

Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıla dair küresel çapta büyüme tahminini yüzde 5,5'ten yüzde 6'ya yükseltti. Türkiye ekonomisinin ise bu yıl yüzde 6, gelecek yıl yüzde 3,5 büyüyeme kaydedeceği öngörüldü.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Nisan 2021 sayısını "Ayrışan Toparlanmaları Yönetme" başlığıyla yayımladı. Raporda, küresel ekonomik görünümü çevreleyen belirsizliğin öncelikle Çin virüsü salgınının seyrine bağlı olduğu tekrar edildi. Salgın sebebiyle 2020'de yaşanan küçülmenin benzeri görülmemiş olduğu dile getirilen raporda, olağanüstü politika desteğinin olmaması durumunda söz konusu daralmanın 3 kat fazla olabileceğine vurgu yapıldı.

Küresel ekonominin geçen yıl yüzde 3,3 daraldığı ifade edilen raporda, küresel ekonomik büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 5,5'ten yüzde 6'ya, 2022 için yüzde 4,2'den yüzde 4,4' çıkacağı öngörüldü.

Söz konusu raporda, bu yıl ve gelecek yıla ilişkin güncellemelerin ise ABD gibi bazı büyük ekonomilerdeki ilave mali destek ile yılın ikinci yarısına dair aşı destekli toparlanma beklentisinin yansıtıldığı söylendi. Benzeri görülmemiş politika müdahalesi sayesinde Çin virüsü salgınının sebep olduğu durağanlığın 2008 küresel mali krizinden daha küçük izler bırakmasının olası olduğu belirtilen raporda, gelişen ekonomiler ile düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerin daha çok etkilendiği ve önemli orta vadeli zararlar yaşamalarının beklendiği ifade edildi.

ımf tahmin dünya küresel türkiye artırdı azalttı yayımladı rapor vurgu yüzde 6 yüzde 3 5 yüzde 5 5 yüzde 6 açıklama dünya ekonomik görünüm raporu nisan 2021