İngiltere'de İki Kişi 'Çin Casusluğu' Yaptığı Gerekçesi İle Tutuklandı

TAKİP ET

İngiltere'de milletvekilleri ile yakın ilişkiler kuran iki kişi, Çin casusluğu yaptıkları gerekçesi ile Resmi Sırlar Yasası kapsamında tutuklandı.

İngiltere'de yirmili yaşlarda bulunan İngiliz parlamentosu araştırmacısı ve bir kişi daha soykırımcı Çin'in casusluğunu yaptıkları gerekçesi ile Resmi Sırlar Yasası kapsamında tutuklandı.

Söz konusu 'casus' araştırmacının aynı zamanda Güvenlik Bakanı Tom Tugendhat ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alicia Kearns'in de bulunduğu çok sayıda Muhafazakâr Parti milletvekiliyle bağlantılı kurduğu tahmin ediliyor.

İngiltere'de 3 Bulgar, 'Rus Casusluğu' Şüphesi ile Tutuklandı

'Üç Adreste Arama Yapıldı, İki Kişi Tutuklandı'

Londra polis teşkilatı Scotland Yard'dan dün gece konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

''Metropolitan Polisi memurları, 13 Mart'ta iki kişiyi, 1911 Resmi Sırlar Yasası'nın birinci bölümü kapsamındaki suçlar şüphesiyle tutukladı. Otuzlu yaşlarında bir adam Oxfordshire'daki bir adreste tutuklandı ve yirmili yaşlarında bir adam Edinburgh'daki bir adreste tutuklandı. Aramalar ayrıca hem konutlarda hem de Londra'nın doğusundaki üçüncü bir adreste gerçekleştirildi. Her iki adam da Londra'nın güneyindeki bir polis karakoluna götürüldü ve Ekim başına kadar polis kefaletiyle serbest bırakıldı. Soruşturma, Resmi Sırlar Yasası ve casuslukla bağlantılı suçlara ilişkin iddialarla ilgili soruşturmalardan sorumlu olan Met'in Terörle Mücadele Komutanlığı görevlileri tarafından yürütülüyor. Soruşturmalar devam ediyor.’'

Çin'de Ajanlık Eğitimi Aldı

Gizli ve önemli bilgilere sahip milletvekilleri ile ilişki kuran Çin casusu parlamento araştırmacısının, Çin'de yaşadığı dönemde ajanlık eğitimi alıp İngiltere'ye gönderildiği edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Gizli Bilgileri Sahte Şirketler Üzerinden Satışa Çıkardı

Geçen ay Çinli bir casusun sahte LinkedIn profilleri kullanarak İngiliz yetkilileri para ve iş anlaşmaları karşılığında devlet sırlarını vermelerini istediği iddia edildi. Yine Pekin'deki bir ajanın, sahte isim kullandığı ve devlet memurlarını, bilim adamlarını ve hatta güvenlik görevlilerini hedef alarak sosyal medya sitesindeki gizli hükümet bilgilerini profesyonellere dağıtmak için sahte şirketler kurduğu öne sürüldü.

The Times'a konuşan güvenlik yetkilileri, gizli ajanın çoğunlukla Robin Zhang takma adı altında faaliyet gösterdiğini ve Birleşik Krallık'ta son yıllarda çalışan en üretken casuslardan biri olduğunu belirtti. Aynı uzmanlar, Çinli casusların Birleşik Krallık'ta ‘ekonominin her sektörüne' sızmaya çalıştığını kaydetti. 

 

ingiltere casus çin çin casusu ingiliz parlamentosu