İnsan Hakları Aktivisti Ekber Naimi Faşist Molla Rejimi Tarafından Tebriz'de Tutuklandı

TAKİP ET

İran'daki faşist molla rejimi, Güney Azerbaycan Türklerine yönelik baskı ve yıldırma faaliyetlerine her geçen gün bir yenisini daha ekliyor.

Güney Azerbaycanlı gazeteci Mesut Haray'ın haberine göre insan hakları aktivisti Ekber Naimi 19 Temmuz akşamı Tebriz'de molla rejiminin kolluk kuvvetleri tarafından tutuklandı.

Naimi'nin tutuklanması için hiçbir somut neden bildirilmezken, Güney Azerbaycan Türkü aktivistin nereye götürüldüğü de bilinmiyor.

Daha Önce de Tutuklanmıştı

Naimi daha önce de molla rejimi tarafından tutuklanmıştı. Tahran'da çalışmakta olduğu Homa Havacılık Tamirhanesi'nde İran istihbaratı tarafından 22 Şubat 2020'de tutuklanarak Evin Hapishanesi 209 Güvenlik Koğuşu'na kapatılan insan hakları aktivisti 2 ay süren tutukluluğu sonrasında 200 milyon tumanlık kefalet karşılığında salıverilmişti.

Ekber Naimi Kimdir?

Batı Azerbaycan eyaletinin Hoy kentinde dünyaya gelen Ekber Naimi, 2012 yılından bu yana Homa Havayolları'nın onarım bölümünde makine mühendisi olarak çalışmaktaydı.

Şubat 2020'de faşist molla rejiminin istihbarat ajanları tarafından tutuklanması sonrasında işine geri dönemeyen Naimi, Güney Azerbaycan Türklerinin temel insani taleplerinden olan Türk dilinde eğitim alanında faaliyet yürütmekte olan Avrin ve Günebakan gibi sivil toplum kuruluşları çatısı altında yönetici pozisyonunda faaliyetlerde bulunmuştu.

Bu iki STK da İran yargısı tarafından kapatıldı.

Faşist Molla Rejiminin Türk Düşmanlığı

 

İran'ın Güney Azerbaycan'ın Türk varlığına yönelik yok etme gayesi taşıyan ayrımcı politikaları, uzun yıllardır Güney Azerbaycan Türkleri tarafından protesto ediliyor.

Bağımsızlıkları için mücadele eden Güney Azerbaycan Türklerinin dillerini ve kültürlerini boğmak isteyen faşist molla rejimi, Güney Azerbaycan'daki Türkçe coğrafi bölge adlarını dahi değiştiriyor.

Geçtiğimiz günlerde Arap nüfus yoğunluklu olan Ahvaz bölgesinde de su sorunu nedeniyle başlayan protestolar yayılmış ve Güney Azerbaycan Türklerinden de protestolara destek çağrısı gelmişti.

İnsan Hakları Aktivisti Ekber Naimi Faşist Molla Rejimi Tarafından Tebriz'de Tutuklandı