Irak Hükümeti, Türk Yurdu Kerkük'ü IKBY'ye Vermek İçin Komisyon Kurdu: Erşat Salihi Tüm Türkmen Partilerini Toplantıya Çağırdı

TAKİP ET

Irak hükümetinin Kürtçü IKBY ile ortaklığı bölgede gerilimi tırmandırıyor.

İran'ın faşist molla rejimi tarafından desteklenen Irak hükümeti, IKBY ile Kerkük ve Türkmeneli bölgelerinin devri için ortak komisyon kurdu.

Türkmenleri yok sayan ve bölgeyi Kürtleştirmek isteyen bu anlaşmaya Türkmenler karşı koyma hazırlığına başladı. 

Gelişme karşısında Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, tüm Türkmen  partilerini acil toplantıya çağırdı. 

Türkmen gazeteci Mustafa Kemal Yılmaz'ın aktardığına göre Erşat Salihi, "140. maddenin yürürlüğe girmesi millî ortaklığa bir darbedir, artık hakikatin sesini yükseltme zamanı gelmiştir." dedi.

Irak Türkmen Cephesi, Kerkük ve Türkmeneli bölgelerinin IKBY'ye verilmesi amacıyla kurulan komisyonu reddetti. 

ITC, yeni Irak hükümetinin ilk günden itibaren Türkmenlerin gücünü azaltmaya ve yok etmeye yönelik çalıştığını belirtti.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Kerkük'ün bugünü ve geleceği konusunda temsilcilerimizin yokluğunda herhangi bir adım atılmasını, kentteki güvenlik durumu ve idari değişiklikleri siyasi partilerin çıkarları doğrultusunda, toplulukların haklarına bakmadan ele alınmasını reddediyoruz.

Devleti Yönetme İttifakı oluşturulduğu günden bu yana Türkmenlerin rolünün azaltılması ve ortadan kaldırılmasına yönelik siyasi bir girişim olduğu net ve açıktır. Bunlar arasında Türkmenleri ittifaka davet edilmemesi, özellikle Kerkük ve 140. madde konusunda iki Kürt partisinin girişimleri veya Irak hükümetindeki hiçbir bakanlık görevinde Türkmen toplumunun yok sayılması yer alıyor.

Yönetimin Türkmenlere yönelik bu ötekileştirme karşısında sessiz kalmasına şaşırıyor, ulusal bütünlüğü ve dengeyi sağlamak için Irak Anayasasının biçtiği rolü yerine getirmeye çağırıyoruz.

Toplantıya katılan tarafların liderlerini, Türkmenlerin Irak tarihinde toprak bütünlüğü için nasıl mücadele ettiğini ve DEAŞ’lı teröristlere karşı nasıl savaştığını unutmamaya çağırıyoruz.”

ırak kerkük ıkby erşat salihi Türkmeneli Türkmenler