İran Nispet Yapar Gibi: Yüzde 60 Saflıkta Uranyum Zenginleştirme Çalışmaları Başladı

TAKİP ET

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) nükleer anlaşmaya dönüşünün gündem olacağı Viyana toplantısından önce adeta nispet yaparcasına yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirme çalışmalarına başladıklarını duyurdu.

İran'ın resmî haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre bu hafta yürütülecek müzakereler sebebiyle Viyana'da bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Arakçi, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmaları hakkında gazetecilerin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi'ye hitaben bir mektup yazan Arakçi, ülkesinin yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirme çalışmalarına başladığını bildirdi.

Arakçi ayrıca, pazar günü saldırıya uğrayan İsfahan'daki Natanz Nükleer Tesisi'nde hasar gören makinelerin yenileneceğini ve mevcut makinelere ek olarak yüzde 50 kapasiteli 1000 santrifüjün daha ekleneceğini belirtti.

Viyana'da Hedef Nükleer Anlaşmaya Dönüş

ABD'nin nükleer anlaşmaya dönüşü, İran'a yönelik ambargonun kaldırılması ve anlaşmanın tam olarak uygulanması konularını ele alan Viyana toplantılarına taraflar ilk olarak 6 Nisan Salı günü katıldı. Cuma günü ikinci oturumu yapılan toplantıların bu hafta da süreceği açıklandı. Arakçi'nin başında bulunduğu İranlı heyet Avrupa Birliği (AB), Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve Birleşik Krallık'tan üst düzey yetkililerle görüşecek.

Natanz Nükleer Tesisi'nde 10 Nisan'da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum zenginleştirme imkanı sağlayacak 164 adetten oluşan IR-6 santrifüj zinciri devreye sokulmuştu. Yeni nesil santrifüjlerin devreye girmesinden bir gün sonra, 11 Nisan Pazar günü tesiste bir kaza yaşandığı bildirilmişti. Daha sonra İranlı yetkililer olayı terör eylemi olarak tanımlamış ve bundan İsrail'i sorumlu tutmuştu.

Natanz Nükleer Tesisi'nde 2020'nin Temmuz'unda da bir yangın çıkmış ve İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesinden bir gün sonra, 28 Kasım'da, yapılan açıklamada bunun İsrail tarafından gerçekleştirilen bir sabotaj eylemi olduğu açıklanmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimî üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan ve Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, Tahran'a yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürme hakkı veriyor.

İran uranyum nükleer santral uranyum zenginleştirme Viyana toplantıları ABD İsrail Natanz Nükleer Tesisi İsfahan saldırı terör sabotaj Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı BM Güvenlik Konseyi Abbas Arakçi