İran Rejimi Ortadoğu'nun En Büyük Gölü Urmu Gölü'nü Bile İsteye Kuruttu

TAKİP ET

Ortadoğu'nun en büyük gölü olan Urmu Gölü, İran rejimi tarafından uygulanan maksatlı su politikalarıyla kurutuldu.

İran'ın faşist molla rejimi, Urmu Gölü'nü besleyen akarsuların üzerine inşa ettiği barajlarla 40 yıldan kısa bir süre içerisinde gölü kuruttu.

Eskiden 5 bin 200 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Van Gölü'nün bir buçuk katı kadar olan Urmiye Gölü'nü besleyen akarsuların üzerine İran rejimi tarafından 20'den fazla baraj inşa edildi.

Urmu Gölü'nün geldiği durumu Twitter hesabından duyuran Güney Azerbaycanlı gazeteci Mesut Haray, "Urmu Gölü, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3 milyar metreküp su kaybetti. Bu, göl suyunun yarısından fazlasının bir yılda kuruduğu anlamına geliyor! Göldeki mevcut su hacmi 2,76 mm'ye eşittir. Bu miktar #UrmuGölü'nün ekolojik su hacminin yaklaşık altıda biri kadardır" ifadelerini kullandı.

İran'ın Güney Azerbaycan'ın Türk varlığına yönelik yok etme gayesi taşıyan ayrımcı politikaları, uzun yıllardır Güney Azerbaycan Türkleri tarafından protesto ediliyor.

Bağımsızlıkları için mücadele eden Güney Azerbaycan Türklerinin dillerini ve kültürlerini boğmak isteyen faşist molla rejimi, Güney Azerbaycan'daki Türkçe coğrafi bölge adlarını dahi değiştiriyor.

Geçtiğimiz günlerde Arap nüfus yoğunluklu olan Ahvaz bölgesinde de su sorunu nedeniyle başlayan protestolar yayılmış ve Güney Azerbaycan Türklerinden de protestolara destek çağrısı gelmişti.

İran Rejimi Ortadoğu'nun En Büyük Gölü Urmu Gölü'nü Bile İsteye Kuruttu