İran'ın Natanz Nükleer Tesisi'nde Meydana Gelen Kazanın Faili Bulundu

TAKİP ET

İran'ın İsfahan şehrindeki Natanz Nükleer Tesisi'nde meydana gelen kazanın arkasında olduğu iddia edilen şüpheli, İran Devlet Televizyonu'nda açıklandı.

Geçen hafta, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin talimatıyla İran'ın İsfahan kentinde Natanz Nükleer Tesisi'nde 10 kat daha fazla uranyum üretimi için IR6 santrifüj zinciri devreye sokulmuştu. Ardından Natanz Nükleer Tesisi'ndeki elektrik dağıtım ağında bir kaza meydana gelmişti. İran bunun bir terör saldırısı olduğunu ve İsrail tarafından yapıldığını iddia edilmişti. İranlı yetkililer, nihayet kazaya sebep olan şüpheliyi açıkladı.

ŞÜPHELİ İRAN DOĞUMLU

İran Devlet Televizyonu yaptığı açıklamada, kazanın arkasındaki şüphelinin Reza Karimi adlı kişi olduğunu duyurdu. Televizyonda, 43 yaşındaki Karimi’nin biyometrik vesikalığa benzer bir fotoğrafı gösterildi.

İran’ın Kaşan kentinde doğduğu bilinen Karimi'nin, söz konusu sabotajı gerçekleştirmeden önce ülkeden çıktığını bildiren yetkililer, şüphelinin oldukça sıkı güvenlik önlemleriyle korunan Natanz Nükler Tesisi’ne nasıl eriştiğine ilişkin henüz ayrıntılı bir açıklama yapmadı.

INTERPOL, KIRMIZI BÜLTEN TALEBİNE YANIT VERMEDİ

The Times of Israel’in haberine göre İran, şüphelinin tutuklanması için kırmızı bülten niteliğinde bildirim yayımladı ancak bu bildirime, merkezi Fransa’da bulunan Interpol’ün halka açık veri tabanlarından ulaşılamadı. Zira Interpol, bu talebe zamanında bir yanıt vermedi. Televizyonda yayımlanan rapordaki açıklamalarda ise şüpheliyi yasal yollarla İran’a geri getirmek için gerekli çalışmaların yapıldığı bildirildi.

ŞÜPHELİNİN SEYAHAT GEÇMİŞİ

İran tarafından aktarılan bilgilere göre şüphelinin seyahat geçmişinde İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kenya, Etiyopya, Katar, Türkiye, Uganda ve Romanya gibi ülkeler bulunuyor.

İran Nükleer Tesis Uranyum zenginleştirilmiş uranyum Natanz Nükleer Tesisi Sabotaj nükleer kaza nükleer tesiste kaza İsfahan İsrail ABD Reza Karimi Interpol kırmızı bülten İran Devlet Televizyonu terör saldırıs